Při sezonních senosečích každoročně zahyne řada mláďat. Myslivci se proto snaží zvěř z luk vyhánět

22. květen 2022

V Česku začíná sezona senosečí. Střety s technikou zemědělců každoročně nepřežije řada srnčat, která se touto dobou na loukách schovávají. Do terénu proto vyráží i myslivci, kteří mají za úkol zvěř před sečením z nebezpečných míst vyhnat.

„Teď je kritické období, protože ta srnčata už v době, kdy jde zemědělec sekat, tady jsou,“ říká myslivec Radomil Holík, který prochází vysoký porost nedaleko Dětkovic na Prostějovsku. Na louku totiž zanedlouho vjedou sekačky zemědělců, ve vysoké trávě by se přitom mohla skrývat nejen srnčí mláďata, ale další zvěř.

„V těch porostech se vyskytuje větší pestrost života. Je tu zvěř drobná jako zajíci, mláďata zajíců, bažanti, kachny. A může tu hnízdit i vzácná koroptev polní,“ uvádí Holík. Ten má s sebou i netradičního pomocníka. Na vodítku totiž místo loveckého psa pobíhá dvouměsíční liščí mládě. „Jmenuje se Pája a je to samec lišky obecné. Využívám ho jako pachové zradidlo. Zanechává za sebou určitý pach a srnčí zvěř to může hodnotit tak, že se tu courá nějaká liška a mládě odvede raději někam pryč,“ vysvětluje Holík.

Probíhá komunikace přes on-line portál

Podobně jako tady u Dětkovic teď Radomil Holík spolu se svým lišákem kontroluje i další porosty v okolí, které čeká sečení. S místními zemědělci komunikuje přes portál Senoseče Online. Spolupráci si pochvaluje i Radek Kořínek z Hospodářského družstva Určice.

„Dřív jsme na některých starších sekačkách používali akustické plašiče, které rachotily, nebo byly světelné. Jenomže na ta malá srnčátka toto úplně nefunguje, protože ony mají takový obranný mechanismus, že se skrčí a schovají. A hrozí jim posečení,“ konstatuje Kořínek.

Nebezpečí představují i volně pobíhající psi

Nebezpečné teď pro srnčí mláďata nemusí být jenom sekačky, ale třeba taky volně pobíhající psi. Myslivci proto apelují na jejich majitele, aby obzvlášť v tomto období nezapomínali na vodítko.

Spustit audio