Při smažení řízku v „trojobalu“ hodně záleží na strouhance

Nejdůležitější při smažení řízků je strouhanka. Kupovaná strouhanka není nikdy tak kvalitní a vhodná ke smažení v „trojobalu“. Je uměle upečená, škrábe na patře. Nejlepší strouhanka je ze starých rohlíků, které necháme usušit a sami je pak nastrouháme nebo pomeleme.

Každý řízek musíme nejprve naklepat, osolit a obalit v mouce. Zbytky mouky z řízku oklepeme a pak vložíme do misky, kde máme mírně osolené rozšlehané vajíčko bez jakýchkoli dalších přísad. Řízek z obou stran ve vajíčku „vykoupeme“ a vložíme do připravené domácí strouhanky.

Obalený řízek smažíme pomalu na oleji. Zapomeňme na rozpálený olej nebo na fritézu. Dobrý řízek uděláme jedině na pánvičce. Ke konci smažení přidáme trochu másla a po dosmažení necháme 3 až 4 minuty „uležet“ ve vyhřáté troubě. V ní se u řízku zvedne trojobal. Říkáme, že se „nafoukne“ a je tak mnohem chutnější.

autor: Pavel Pospíšil