Při žloutence si smažený sýr ani řízek nedáte, je potřeba dodržovat dietu
Pokud dáte rovnítko mezi žloutenku a označení „nemoc špinavých rukou“, měli byste vědět, že mluvíte o jen jednom typu tohoto onemocnění – o hepatitidě A. Existují ale také typy B, C, D a E.
„Rozdíly mezi nimi jsou významné zejména v přenosu. A a E jsou tzv. alimentární nákazy, kdy se můžete nakazit třeba kontaminovanou vodou nebo potravinami. Žloutenky typu B a C jsou onemocnění, která jsou přenosná parenterálně, např. krví a tělesnými sekrety,“ vysvětluje lékařka Jana Pavličíková z Infekčního oddělení prostějovské nemocnice.
Všechny viry způsobují krátkodobou, akutní infekci, nicméně hepatitidy B, C, a D mohou zapříčinit i dlouhodobou. Mezi příznaky žloutenky patří zežloutnutí bělma očí a následně kůže.
Nutná je každopádně hospitalizace, během které se mění váš jídelníček. Obsahuje více čerstvých potravin a bílkovin, zakázány, resp. omezeny jsou živočišné tuky, smažená jídla, alkohol nebo zrnková káva.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.