Při žloutence si smažený sýr ani řízek nedáte, je potřeba dodržovat dietu

5. červen 2025

Pokud dáte rovnítko mezi žloutenku a označení „nemoc špinavých rukou“, měli byste vědět, že mluvíte o jen jednom typu tohoto onemocnění – o hepatitidě A. Existují ale také typy B, C, D a E.

„Rozdíly mezi nimi jsou významné zejména v přenosu. A a E jsou tzv. alimentární nákazy, kdy se můžete nakazit třeba kontaminovanou vodou nebo potravinami. Žloutenky typu B a C jsou onemocnění, která jsou přenosná parenterálně, např. krví a tělesnými sekrety,“ vysvětluje lékařka Jana Pavličíková z Infekčního oddělení prostějovské nemocnice. 

Všechny viry způsobují krátkodobou, akutní infekci, nicméně hepatitidy B, C, a D mohou zapříčinit i dlouhodobou. Mezi příznaky žloutenky patří zežloutnutí bělma očí a následně kůže.

Nutná je každopádně hospitalizace, během které se mění váš jídelníček. Obsahuje více čerstvých potravin a bílkovin, zakázány, resp. omezeny jsou živočišné tuky, smažená jídla, alkohol nebo zrnková káva.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio