Příběh zdravotní sestry: Měla jsem pocit, že dělám něco pro to, aby covid nebyl

21. červen 2021

V očkovacích i testovacích centrech vypomáhají v Karlovarském kraji zdravotníci z nemocnic. Ani přes zlepšení epidemické situace pro ně nápor práce nekončí.

V Karlovarském kraji je sice epidemie koronaviru na ústupu, práce pro zdravotníky tím ale nekončí. Protože jich je málo, vypomáhají v očkovacích i testovacích místech  jako dobrovolníci. Většina z nich má navíc za sebou péči o covid pozitivní pacienty. Jak říkají, bylo to pro ně nejtěžší a nejsmutnější období. I když už se vrátili na svá původní oddělení, na posledních 14 měsíců zapomenout nemůžou.

„Začala jsem pomáhat hned, jak začala covidová pandemie. Pracovala jsem denní i noční služby na covidových oddělení. Bylo to pro mě první setkání se smrtí, takže opravdu nelehké. Ti lidé byli strašně vděční za jakoukoliv pomoc a podporu. Povídali jsme si s nimi, četli jim knížky, snažili jsme se je trochu zabavit, protože ležet na covidové jednotce pro ně nebylo jednoduché,“ vzpomíná Pavlína Řezáčová, staniční sestra dětského oddělení Karlovarské krajské nemocnice.

Smutné vzpomínky a šťastný návrat

Zážitků, na které jen tak nezapomene má díky této zkušenosti hned několik, bohužel převažují velmi smutné vzpomínky. „Jeden den jsem se starala o stařenku, která se usmívala, byla vděčná. Povídali jsme si o jejím životě, rodině, těšila se domů, a jak si bude užívat života. Druhý den jsem přišla ráno na službu a zjistila, že ta úžasná stařenka už tam není. To pro mě byla strašná rána, bolest. Je to ve mně pořád a asi zůstane navždycky,“ líčí se slzami v očích sestra.

Na podzim loňského roku se situace v Karlovarském kraji začala rapidně zhoršovat. Nemocných lidí přibývalo. „Hodně jsme se báli, protože jsme si neuměli představit, jak to bude dál. Báli jsme se, že to bude horší a horší, proto jsme teď opravdu šťastní, že ta nejhorší doba je od nás pryč,“ říká.

Pavlína Řezáčová je šťastná, že opět může pomáhat malým pacientům na dětském oddělení

„Jsem šťastná, že naše dětské oddělení už může fungovat ve starých kolejích a můžeme tady pro dětičky být,“ dodává Pavlína. Zrušením covidových jednotek v nemocnici ale práce pro zdravotníky nekončí. Protože je sester i lékařů málo, řada z nich vypomáhá v očkovacích i testovacích center.

„Sloužím dvakrát až třikrát týdně. Vstávám v pět hodin do práce jako staniční sestra a odpoledne jdu do očkovacího centra, kde jsem až do osmi do večera. Měla jsem pocit, že dělám něco pro to, aby tady covid nebyl a mohli jsme se vrátit do normálního života,“ uzavřela sestra.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio