Příběhy hrdinů i outsiderů, kteří jdou proti zdi, nabídne letošní ročník festivalu Divadelní Flora

10. květen 2018

Tři desítky představení v hlavním programu a další doprovodné akce nabídne letošní ročník festivalu Divadelní Flora v Olomouci. Přehlídka začíná dnes a představí se na ní soubory z Česka i zahraničí.  Milovníci divadla se mohou těšit na oceňované domácí inscenace, ale i atraktivní tituly z Evropy.

Letošní motto zní „Proti zdi“, vysvětluje ředitel přehlídky Petr Nerušil: „Diváci uvidí velmi silné příběhy radikálních hrdinů a tvůrců velkých gest, ale taky různých outsiderů a lidí z periferie, kteří se každý svým způsobem pohybují proti zdi, proti konvencím.“

Tvář festivalovému vizuálu propůjčil herec Miloslav König. Návštěvníci ho uvidí i v úspěšných inscenacích. „V Macbethovi, což je Divadlo Na zábradlí, a uvidíme ho i v inscenaci Deník zloděje Jana Nebeského. Kromě těchto dvou titulů, které se staly českými inscenacemi roku 2017, se ještě diváci můžou přijít podívat na obrovské množství dalších, velmi kvalitních inscenací nejen tuzemské provenience,“ uvedl Nerušil.

Stefanie Reinsperger v inscenaci Philoktet

Kromě českých divadel se v Olomouci představí hosté z Rakouska nebo Slovenska, mezi nimi například herečka Stefanie Reinsperger, která byla tváří festivalu před dvěma lety. „Přivezeme třeba frankfurtskou nezávislou scénu do Olomouce. Uvidíme tady po svou letech Stefanii Reinsperger v titulní roli inscenace Philoktet, s kterou do Olomouce dorazí vídeňská Volkstheater. Diváci se můžou těšit na Rabiho Mroué, to je výrazná persona současného alternativního divadla, Libanonec v Berlíně žijící. Potom se dostanou na zajímavá Slovenská představení, na inscenaci Jánošík Divadla Andreja Bagara nebo Antigonu Slovenského národného divadla. Ta má premiéru v polovině dubna, takže to bude úplně čerstvý zájezd s touto novinkou,“ vyjmenovává Petr Nerušil.

Performance a tanec Visegradské čtyřky

Také letos nabídne festival část programu, která mapuje to nejlepší ze současného tance a experimentálního divadla v zemích Visegradu.  Mezi nejatraktivnější tituly patří podle organizátorů inscenace Solos budapešťské formace Hodworks. „Dalším představením, které podle mě reprezentuje to best of visegrádského regionu, je performance Untied Tales, kterou vytvořil slovenský choreograf Peter Jaško se svou kanadskou partnerkou Clarou Furey. Peter Jaško je sice Slovák, ale to taneční vzdělání získal v Belgii. Působí po celém světě. A to představení Untied Tales je velice silnou, provokativní reflexí partnerského vztahu. Z naší iniciativy vzniklo evropské turné tohoto projektu a myslím si, že to bude pecka,“ dodává dramaturg Jan Žůrek.

V premiéře se na festivalu představí v pátek 11. května olomoucké Divadlo na cucky, a to autorskou inscenací Opletal. Herci na zkoušce dolaďovali své představy. „Je to detektivka o tom, kdo zastřelil Jana Opletala, jestli němečtí studenti, nebo němečtí důstojníci, nebo jestli to byli čeští studenti,“ vysvětluje herečka Růžena Dvořáková.

Ředitel festivalu Petr Nerušil, dramaturg Jan Žůrek a PR manager Zdeněk Vévoda

Jan Žůrek k tématu Jana Opletala a dokumentárnímu zpracování dodává: „Je to něco, co divadlu tady u nás na Hané trošku chybí, takový ten obrat k regionálním tématům. A je zajímavé a vlastně překvapivé, že to téma Opletal se na českých jevištích nereflektuje, nebo přinejmenším ne takhle vyhraněně, soustředěné jen na osobnost Jana Opletala.“

V programu letošní Divadelní Flory je i řada hudebních produkcí a sami diváci si doslova vynutili otevřené besedy po všech inscenacích hlavního festivalového programu.

Divadelní Flora potrvá do 20. května.

autor: bam
Spustit audio