Přibližte se k nočním dravcům. V sovinci na Šumavě mají i unikátní exempláře

13. srpen 2015
Česko – země neznámá

Soví voliéra v Borových Ladech patří mezi nejnavštěvovanější atrakce Národního parku Šumava. Kolem šedesáti tisíc lidí projde ročně sovincem, kde jim nad hlavami poletují výr velký, puštík obecný, kalous ušatý nebo exotická sovice sněžná.

Náklady na vybudování sovince činily osm milionů korun a od začátku stavbu provázely komplikace. V roce 2012 se obří voliéra téměř před dokončením sesula k zemi, když ocelové nosníky neudržely váhu celé stavby. Nakonec se ale podařilo unikátní voliéru opravit a od léta roku 2013 slouží veřejnosti.

V soví voliéře máte možnost spatřit i detaily ze života nočních ptáků, které běžně zůstávají našim očím skryté. U vstupu totiž najdete speciální kukátka, pomocí kterých můžete nahlédnout třeba na to, jak sovy hnízdí nebo jak se krmí. Nechybí ani informační panely, které přibližují všechny druhy šumavských sov a jejich život. Rovněž je v srubu poblíž hlavního vchodu nainstalována malá výstavka se základními informacemi o nočních dravcích.

Voliéra je otevřena od počátku května do konce září, a to každý den mimo pondělí. Vstupné je zdarma. V úterý je navíc prodloužená otevírací doba do pozdních večerních hodin. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity, tedy večer nebo v noci.

Sovice sněžná

Sovinec v Borových Ladech je jedním z řady projektů, které mají veřejnosti představit život šumavských zvířat. Turisté mohou využít mimo sovince i sruby k pozorování jelenů v Srní a Stožci, nebo navštívit stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperka.

autor: Filip Černý
Spustit audio