Přibývá obézních dětí i těch s poruchami příjmu potravy, konstatuje pediatr Dalibor Pastucha

1. červen 2023

V ambulanci má teenagery, kteří ve třinácti letech váží sto třicet, sto čtyřicet kilo. Problémy mají i děti mnohem mladší. Stará se taky ale o ty, kterým se hubnutí vymklo z rukou.

Za oba extrémy podle Dalibora Pastuchy z ReFit Clinic můžou psychické problémy. Proto rodičům vždy doporučuje, aby vyhledali psychologickou podporu.

Vliv na rozvoj obezity má především rodina. „Hodina tělocviku navíc ve škole problém nevyřeší,“ upozorňuje olomoucký lékař. Dítě mladšího předškolního věku by mělo trávit zhruba osmdesát procent svého bdělého času aktivním pohybem.

Hodina tělocviku navíc ve škole problém nevyřeší.
Dalibor Pastucha, pediatr

V péči má několik pacientek, které byly původně obézní a kvůli šikaně a nepříjemným poznámkám spolužáků, kamarádů nebo členů rodiny se přehouply do mentální anorexie.

„Začíná to nenápadně, dítě se začne stravovat zdravě, což nás těší, postupně ale začne omezovat velikosti porcí, vynechávat jídlo a řešit poměr různých složek v něm. Problém si v mnoha rodinách uvědomí pozdě,“ popisuje MUDr. Pastucha. A upozorňuje na to, že vedle kvalitní a pravidelné stravy a dostatku pohybu potřebují děti také dobrý spánkový režim.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapoj se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio

Související