Přibývá pacientů, kteří trpí bolestmi zad

27. květen 2021

Nárůst pacientů, které trápí akutní i chronické potíže v oblasti páteře, zaznamenali i ve šternberské nemocnici. Mnohdy jde o lidi, kteří trávili poslední měsíce doma na home-office a studenty po distanční výuce. „Nesprávně sedíme u počítačů, nebo doma nemáme dobré pracovní podmínky,“ vysvětluje tamní fyzioterapeutka Eliška Vlachová.

Vyšetření začíná už při příchodu pacienta. „Díváme se, jak jde, jak dělá všechny pohyby,“ vysvětluje. Odebere se anamnéza, sleduje se, jak se pacient svléká, protože ho odborníci musejí vidět ve spodním prádle. A pak následuje vyšetření.

Bolesti zad se odvíjejí od toho, co člověk dělá. Jestli např. pracuje v kanceláři nebo je těžce manuálně pracující. „Každý z nich zatěžuje jinou zádovou partii, horníci jsou třeba často v předklonu, lidé při sedavém zaměstnání mívají problémy s krční páteří,“ popisuje Eliška Vlachová.

Na zádech se podepisuje i náš věk, fyzická zdatnost, nadváha nebo obezita, stres, nejrůznější špatné návyky, třeba přehazování nohy přes nohu, případně jednostranně zaměřené sportovní aktivity.

autor: voj
Spustit audio