Přibývá stížností na bezdomovce u olomouckého nádraží. Městská policie tam proto posílila hlídky

19. duben 2018

Městská policie v Olomouci posílila kvůli bezdomovcům hlídky u hlavního nádraží. Roste počet stížností od lidí, kterým vadí žebrání a obtěžuje je hluk i nevhodné chování. Právě před nádražní budovou se teď bezdomovci scházejí častěji, protože radnice už dříve v některých lokalitách v centru města nechala odstranit lavičky.

Právě vystupuji z tramvaje na zastávce Hlavní nádraží. Několik laviček tu obsadila skupina bezdomovců. Muži pospávají, někteří popíjejí krabicové víno. Kolemjdoucí neobtěžují. Podle paní Pavly, která kolem nádraží pravidelně prochází, to tak ale nebývá vždy a čekání na zastávce je často nepříjemným zážitkem. „Pokřikují, sem tam jedou pár zastávek tramvají a jsou dost vulgární. Je to nepříjemné, vadí mi to,“ říká.

Student Jan zase poukazuje na to, že například pro turisty přijíždějící do Olomouce vlakem je pohled na bezdomovce před nádražím jedním z prvních dojmů: „Nedělá to moc hezký obrázek, když vystoupíte v Olomouci a tohle vidíte, případně ještě něco cítíte.“

Kvůli opakujícím se stížnostem městská policie u olomouckého vlakového nádraží posílila své hlídky, potvrzuje mluvčí strážníků Petr Čunderle. „Nejčastěji strážníci řeší případy znečištění veřejného prostranství nebo osoby pod vlivem alkoholu. Takové případy mnohdy končí na protialkoholní a záchytnou stanici,“ uvedl mluvčí.

Oznamovatelé často na strážníky nepočkají

V případě žebrání nebo jiného obtěžování mají lidé podle Čunderleho volat právě městské strážníky. Často se ale stává, že ohlašovatel na jejich příjezd nepočká, což je chyba. „Je důležité, aby ti lidé počkali na místě a s těmi strážníky to sepsali, protože oni třeba zavolají: Jsou tu nějací bezdomovci, přijeďte. My přijedeme, ten člověk už nic nedělá a oznamovatel je pryč,“ popisuje Čunderle.

Problematiku bezdomovců dlouhodobě sleduje i olomoucký magistrát, řešení ale podle jeho mluvčí Radky Štědré nejsou jednoduchá. „Město reagovalo samozřejmě již v minulých letech, například přijetím obecně závazné vyhlášky o zákazu konzumace alkoholických nápojů a žebrání na veřejných prostranstvích, která měla tyto problémy eliminovat, nebo ideálně vymýtit zejména z historického centra, ale také od veřejných budov nebo školských zařízení,“ komentuje Štědrá.

Město také nechalo odstranit lavičky z několika problémových lokalit v blízkosti centra. Zároveň spolupracuje s organizacemi, které lidem bez domova pomáhají a snaží se je vracet do běžného života. 

Spustit audio