Přijďte protestovat proti antisemitismu, Židé odcházejí z Ruska a jak se vaří v židovské kuchyni

3. duben 2022
drejdl

Shromáždění proti antisemitismu bude letos i v ukrajinském duchu. Proč se hromadně stěhují Židé z Ruska do Izraele? A jak se vaří na pražské židovské obci?

Všichni jsme lidi

Antisemitismus do slušné společnosti nepatří. To je motto akce s názvem Kulturou proti antisemitismu, která se bude konat v Praze v neděli 10. dubna. Pochod dobré vůle vyjde ve 14 hodin ze Staroměstského náměstí a projde centrem Prahy do Valdštejnské zahrady. Tam si účastníci veřejného shromáždění připomenou oběti holokaustu. Tradiční akci po dvouleté přestávce pořádá Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém. Pozvánku natočila Daniela Brůhová.

Jak na válečné útrapy bude ve Valdštejnské zahradě přeživší Eva Erbenová? Jak ji zasáhla současná válka na Ukrajině? A jak se vůbec do tradičního protestu proti antisemitismu promítne dnešní situace? To uslyšíte hned v prvním příspěvku.

Nejen z Ukrajiny, ale i z Ruska a Běloruska

Válka na Ukrajině vyhání z domovů miliony lidí. Jsou mezi nimi i tisíce Židů. Ti často míří do Izraele. Útočiště tam ale nenalézají jen oni. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu totiž prchají Židé i z Ruska. Jaké je k tomu vedou důvody, vysvětluje v následujícím příspěvku Gita Zbavitelová.

Kolik nových přistěhovalců Izrael čeká? Proč Židé opouštějí i Rusko a Bělorusko? Poslechněte si Gitu Zbavitelovou.

Nejlepší maso je košer

Znáte tu, jak v židovské restauraci přijde číšník ke stolu a ptá se: „Dámy, je něco v pořádku?“

My vás zavedeme do košer podniku v Praze, kde si určitě nikdo na nic nestěžuje ani ze zvyku. Restaurace Šalom sídlí v budově pražské židovské radnice v Maiselově ulici. Noemi Fingerlandová natáčela s její vedoucí Andreou Ernyeiovou.

Proč restaurace Šalom stojí tak trochu stranou pozornosti? Co to znamená, že je „masová“? A jak se vlastně v košer kuchyni vaří?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio