Přijímačky na střední školy budou až po otevření škol. Deváťáci budou mít jeden pokus

14. duben 2020

Za normálních okolností by dnes tisíce žáků devátých tříd usedly do lavic k prvnímu ze dvou pokusů se dostat na vybranou střední školu. Jenže mimořádná opatření kvůli koronaviru zkomplikovala i přijmací zkoušky. Ministerstvo školství rozhodlo, že pokus deváťáci budou mít jen jeden a absolvovat ho budou až poté, co se školy otevřou.

„Pokud nastoupíme v druhé polovině května nebo začátkem června do školy, tak to pro nás bude určitý časový stres. Protože budeme mít měsíc na to, abychom zvládli přijímací řízení i maturitní zkoušky,“ říká Michal Šmucr, ředitel prostějovského gymnázia Jiřího Wolkera. Konec školního roku bude kvůli posunutým termínům hektický. „Bude dost organizačně náročné to zajistit ještě s tím, že zároveň poběží výuka,“ vysvětluje i ředitel olomoucké střední školy zemědělské a zahradnické Petr Sklenář.

Žákům devátých tříd zůstává možnost hlásit se na dvě školy, zkoušku ale musí zvládnout oproti minulým letům napoprvé. „Výsledek se bude počítat z toho jednoho termínu, nikoliv lepší výsledek ze dvou termínů. Takže to bude určitým způsobem zvyšovat nároky na to, aby ten den opravdu podali stoprocentní výkon,“ říká Šmucr. A právě to se řadě žáků a rodičů nelíbí. Založili proto hned několik internetových petic, ve kterých tisíce lidí žádají ministerstvo školství, aby zachovalo termíny dva.

Podle Šmucra je ale rozhodnutí správné a sníží zdravotní riziko. „To, že si ministerstvo tou redukcí přijímacího řízení i maturitní zkoušky pro školy nechalo trošku volný prostor, tak to považuji za manažersky správné,“ uvedl Šmucr.

Petr Sklenář jeden termín považuje za úsporu času, kterého budou mít školy na konci roku velmi málo. „V souvislosti s přihláškami, zápisovými listy pak musíme počítat s úvazky, plánovat příští školní rok a to už koncem června začíná být dost napínavé, když nebudeme pořádně znát počet žáků. Budeme muset hodně odhadovat, pracovat s rizikem, s pravděpodobností,“ dodává Sklenář. Podle schválené mimořádné úpravy pro letošní rok se přijímací zkoušky na střední školy uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol, které jsou od 11. března uzavřeny kvůli pandemii.

autor: tas
Spustit audio