Přijímačky na střední školy pokračují. Někteří uchazeči se nedostavili kvůli testování

4. květen 2021

Žáci devátých tříd dnes ráno opět usednou do lavic středních škol a gymnázií k jednotkým přijímacím zkouškám. Jejich první kolo se konalo v pondělí. Aby školy mohly uchazeče přispustit k testům, musí se žáci prokázat negativním testem na koronavirus. Například na Střední škole zemědělské a zahradnické v Olomouci nezaznamenali v pondělí žádný problém.

Zaměstnanci střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci ještě před vchodovými dveřmi zkontrolovali potvrzení o negativním testu na koronavirus, a pak už žáci bez rodičů vstoupili do vestibulu, kde je nasměrovali dál. Zhruba osmdesát uchazečů o obory agropodnikání, chovatelství nebo zahradnictví vedení školy rozesadilo do šesti tříd po patnácti lidech.

Po nezbytné administrativě následoval první test – a to z matematiky. Žáci při něm museli mít po celou dobu nasazenou roušku. „Mně to překáželo. Třeba při rýsování mi to vadilo, ale dalo se to zvládnout,“ říká Daniel, který se přihlásil na obor agropodnikání. Zkouška z českého jazyka je podle něj jednodušší, zato na matematiku si tolik nevěřil.

Na oba testy dostali uchazeči kvůli ztíženým podmínkám při epidemii koronaviru o něco více času. Podle ředitele školy Petra Sklenáře vše proběhlo v pořádku.
„Nebyly tady žádné komplikace nebo procedurální výjimky. Pár uchazečů nedorazilo. Od jedné tady mám dokonce mailovou zprávu, ve které píše, že nesouhlasí s testy. Kvůli testování se nezúčastní. Nevím, jestli se tomu na jiné škole vyhne,“ uvedl s tím, že na první kolo dorazilo kolem osmdesáti uchazečů, dnes si testy napíše dalších zhruba devadesát zájemců.

autor: tas
Spustit audio