Primátor Olomouce a poslanec Antonín Staněk bude kandidovat na předsedu ČSSD

13. leden 2018

Antonín Staněk, poslanec a olomoucký primátor, tento týden oznámil, že se bude ucházet o funkci předsedy ČSSD. Kandidovat chce při mimořádném sjezdu strany v polovině února. V Olomouckém kraji má zatím jednomyslnou podporu tří okresních organizací. Krajští spolustraníci budou o jeho nominaci hlasovat 4. února.

„Já si myslím, že Praha je sice krásné město, je to hlavní město České republiky, ale určitě to není pupek světa a pupek Evropy,“ říká uchazeč o funkci předsedy ČSSD, olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk.

Potvrzuje, že pokud by stál v čele strany, zůstal by i tak věrný Olomouci. „Ono to někdy působí tak, že nikdo, kdo není z Prahy, nemůže dělat nějakou významnou, ústřední funkci. Ale já si myslím, že tisk, televize a rozhlas jsou dnes už tak propojeny, že i ta regionální studia dokáží velmi úspěšně nahradit to centrum nebo minimálně mu být partnerem. Já myslím, že olomoucký rozhlas je toho dokladem,“ dodává.

Primátorské křeslo podle svých slov nechce s poslaneckým mandátem spojovat dlouhodobě: „Mezníkem budou komunální volby. Uvidíme, v jaké pozici v těch komunálních volbách budu vystupovat. Nicméně pokud bych měl obhájit mandát primátora, tak bych si neuměl představit spojit ho s mandátem poslance.“

Politolog mu mnoho šancí nedává

Podobnou situaci má za sebou i Martin Novotný. Bývalý olomoucký primátor se stal nejprve poslancem a následně zamířil do vedení občanských demokratů. „Já jsem třeba do státní politiky vstupoval po třech volebních obdobích na olomoucké radnici a měl jsem dojem, že to je čas, kdy na to můžu pomýšlet. V tom smyslu po třech letech na olomoucké radnici mi to přijde trošku brzo, ale to je otázka osobního hodnocení pana kolegy,“ uvedl Novotný.

Politolog Pavel Šaradín je ve svém hodnocení skeptický. „Sociální demokracie dnes potřebuje především člověka, který je velmi důrazný, zná tu stranu, zná to prostředí a ví jakým směrem se ubírat. Myslím si, že Antonín Staněk takovým člověkem není. Tam by měl být někdo, kdo má vizi, v té celostátní politice se dokáže orientovat a především dokáže přesvědčit ostatní straníky. Mám pocit, že ten jeho pokus je trochu jiného charakteru, že směřuje na post místopředsedy než předsedy jako takového, ale tímto si samozřejmě zvyšuje šance,“ komentuje politolog.

Předsedu ČSSD si delegáti zvolí 18. února v Hradci Králové.

autor: mot
Spustit audio