Primátor Olomouce Antonín Staněk se stal ministrem kultury. V čele města chce zůstat i nadále

29. červen 2018

Zvýšení platů pracovníkům v kultuře, investice do ochrany památek, podpora regionálních institucí nebo prezentace české kultury v zahraničí. To jsou priority nového ministra kultury, kterým je od středy Antonín Staněk z ČSSD. Zároveň stále zůstává olomouckým primátorem. V říjnových komunálních volbách sice kandidátku sociálních demokratů v Olomouci nepovede, do té doby by si ale chtěl obě funkce ponechat.

„Nelpím na funkci primátora v tuto chvíli, ale nemohu ji ze dne na den opustit. Já bych možná zůstal členem rady a neuvolněným primátorem, to znamená bez pobírání nějaké odměny a tak dále, v podstatě pouze v té reprezentativní pozici,“ popisuje jednu z možností, jak dočasně skloubit obě své funkce sociálnědemokratický primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk.

Vést město z neuvolněné pozice podle něj problém není: „Město vede jedenáctičlenná rada, takže fungující stroj se po čtyřech letech nezadrhne tím, že primátor vykonává nějakou jinou funkci.“

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitel z hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek. „Procedurální řešení by bylo samozřejmě odstoupit a přenechat tu funkci někomu, kdo by ještě v tom krátkém čase mohl dodělat některé rozdělané věci, třeba otázku Šantovky Tower v Olomouci, ale je jich samozřejmě víc,“ komentuje Pejpek.

Podle náměstka olomouckého primátora Aleše Jakubce z TOP09 bude jasno až po jednání koalice. „Tuto věc budeme muset probrat. Jednotlivé kompetence jsou dány koaliční smlouvou, takže je otázka, zda by se ty kompetence měnily. Pokud by byl neuvolněným členem – a to bych teď skutečně předjímal – předpokládám, že by mělo být brzo svoláno koaliční jednání,“ uvedl Jakubec.

Nová menšinová vláda ANO a ČSSD, na níž se Staněk podílí, spoléhá na podporu komunistických poslanců. Ti o své toleranci rozhodnou tento víkend.

Spustit audio