Prior, nebo Galerie Moritz? Místní pojmenování mají ve společnosti určitou setrvačnost

22. květen 2018

Dalo by se říct, že prostor, ve kterém žijeme, je vymezený nejen zdmi, ulicemi, silnicemi, vodními toky, poli, horami nebo lesy, ale také jmény.

Žijeme v krajině plné jmen a pojmenování míst nám usnadňuje a dotváří život. Některá jména jsou oficiální a zanesená v mapách, jiná jsou neoficiální a fungují jen tak mezi lidmi, v mluvené komunikaci. Všímám si, že i tady v Olomouci jsou v provozu všelijaká neoficiální pojmenování. Tak například řece, která se oficiálně jmenuje Bystřice, se v Olomouci neřekne jinak než Bystřička. Pojďme se ale podívat na místa spojená se jmény ASO, Prior nebo Moritz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.