Případ údajné korupce mezi Sigmou a Bohemians byl odročen

23. červen 2011

Verdikt v úplatkářské kauze mezi fotbalovou Sigmou Olomouc a Bohemians Praha padne nejdřív v červenci. Olomoucký okresní soud po dnešních výsleších svědků případ odročil na 21. července.

Soud se dnes zabýval audio nahrávkou bývalého sportovního šéfa olomouckých fotbalistů Jiřího Kubíčka, která podle něj poukazuje na machinaci s penězi klubu. Podle pokladníka hanáckého klubu Ladislava Římského, který na nahrávce o penězích mluví, šlo však o nacvičený rozhovor, o jehož nahrávání neměl potuchy.

Nahrávku si Kubíček pořídil na vlastní pěst, když se údajně pokusil odhalit zákulisí aféry mezi Sigmou a Bohemians. Učinil prý tak z obavy, aby nebyl do případu zapleten. Nahrávka zachycuje jeho rozhovor s Římským. Tehdejší pokladník mluví o tom, kdy byly peníze vybrány a na čí pokyn to bylo.

Kromě přehrávání dalších nahrávek, které si Kubíček pořídil, se dnes před soudem objevil také olomoucký trenér Zdeněk Psotka, asistent Martin Kotůlek a klubový ředitel Gajda. Všichni přitom popřeli, že by nějaké peníze vybírali či někomu předávali. Hlavním svědkům dnes nechal soudce pořídit i kontrolní otisky prstů.

Úplatkářská aféra vypukla poté, co v březnu 2010 prezident střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem Olomouc - Bohemians Praha (hráno v květnu 2009 s výsledkem 3:0) zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal olomoucký brankář Petr Drobisz.

Případem se začala na začátku června znovu zabývat disciplinární komise a dočasně zastavila činnost Psotkovi, Kotůlkovi, Gajdovi a Drobiszovi. Klub se proti tomu odvolal. V kauze hodlá disciplinárka definitivně rozhodnout na mimořádném zasedání 27. června. Verdikt zřejmě padne i přesto, že soud kauzu do tohoto dne neukončil. Pokud se Sigmě prokáže vina, v krajním případě může být vyloučena z ligy.

autor: kor
Spustit audio