Případ zdravotní sestry ze Šumperska obžalované z pokusu o vraždu se vrací ke krajskému soudu

20. červenec 2016

K novému projednávání vrací Vrchní soud v Olomouci ostře sledovanou kauzu zdravotnice ze Šumperska Šárky Groerové. Žaloba ji viní z toho, že neunesla rozchod se svým bývalým partnerem a píchla mu látku oslabující svalstvo.

Tvrdila mu přitom, že jde o běžné očkování. Krajský soud ji za to potrestal podmínkou. Vrchní soud ale právě rozsudek zrušil.

Šárka Groerová letos v březnu u soudu tvrdila, že svého bývalého partnera chtěla jen postrašit. Soud rozhodl, že věděla, co dělá a pokusila se tím o vraždu.

Potrestal ji za to pětiměsíční podmínkou. Žalobce Jaroslav Kandráč se proti tomu okamžitě odvolal.

„Byl to ukončený pokus, velmi nebezpečný. Trestná činnost byla připravovaná, plánovitá, lstivě provedená, s rozmyslem. Vůbec nebyly podmínky pro to, aby byl ukládán tak nízký trest a navíc ještě podmíněně odložený.“

Odvolací soud s ním souhlasil a případ tak vrací k novému projednávání. „Je třeba ještě dotáhnout některé skutkové okolnosti, aby bylo zřejmé, jak moc byl v tomto případě daný pokus vraždy škodlivý,“ vysvětluje Vladimír Lichnovský, mluvčí Vrchního soudu.

Doplnit a rozšířit bude potřeba především posudky znalců.

„Paní Groerová měla kombinaci tří toxikologicky významných látek. Takže vzájemnou kombinací mohlo dojít k tak významnému negativnímu ovlivnění organismu, že mohlo dojít k úmrtí,“ uvedl před časem toxikolog Petr Ondra.

Vladimír Lichnovský pak dodává: „Nejstěžejnější otázkou je, zda, pokud by daný přípravek byl ředěn v menším množství vody, zda by jeho účinnost byla vyšší nebo stejná.“

„Budeme pokračovat na základě pokynů Vrchního soudu. Takže uvidíme,“ vyjádřila se stroze obhájkyně Martina Nemrichtrová. Její klientce teď hrozí mnohaleté vězení.

autor: kra
Spustit audio