Přírodní koupaliště Poděbrady v Olomouci láká v mrazech bruslaře. Vrstva ledu zatím není souvislá

1. březen 2018

Nejen v létě, ale i teď v mrazivém počasí míří řada Olomoučanů na oblíbené přírodní koupaliště Poděbrady. Díky teplotám hluboko pod nulou se proměnilo v největší venkovní kluziště v okolí. Vrstva ledu ale není souvislá, bruslaři by si tak měli dávat pozor.

Teploměr sice ukazuje skoro -8 stupňů Celsia a fouká ledový vítr, po zamrzlých Poděbradech se ale prohání hned několik bruslařů, mezi nimi i pan Tomáš z Olomouce. „Chodívám pravidelně, ale málokdy to bývá zamrzlé. Poslední tři roky se nedalo bruslit, teď se konečně dostavily mrazy, tak jsem vyrazil na brusle. Jezdím tady z jedné strany na druhou, protože jsou tu ještě nezamrzlé části, tak se nedá udělat žádný okruh,“ říká.

Tloušťku ledu pan Tomáš odhaduje od oka, podle něj je dostatečná: „Teď se mi to zdá rozhodně bezpečné, když mrzne. Když se oteplí a odtává to, tak se mi to zdá nebezpečnější. Kdybych sem přijel a nikoho tu neviděl, tak bych se určitě na ten led neodvážil, protože by mě případně neměl kdo zachránit, kdyby ten led náhodou praskl.“

Led pravidelně kontroluje provozovatel občerstvení u jezera Jiří Holub. K ideální tloušťce 18 centimetrů prý ještě malý kousek chybí. Bruslaři by tak měli být opatrní. „Věřím, že pokud mráz vydrží, tak teď o víkendu už to bude naprosto bezpečné a budou se sem moc vydat celé rodiny s dětmi, vyzkoušet si bruslení ve volné přírodě. Letos se povedlo, protože byla ta zima rychlá, že je ta ledová plocha krásně rovná, není na ní nasněženo, není hrbolatá, což je pro to bruslení ideální,“ komentuje Holub.

Podle mluvčího krajských hasičů Zdeňka Hošáka by měl každý bruslař pamatovat na základní pravidlo: praskání ledu znamená okamžitě zamířit na břeh. „Když už dojde k tomu propadnutí do vody, tak nepropadejme panice, snažme se kopat nohama, rukama, rozložit váhu, opřít se pažemi a co nejvíc se tělem dostat nad led. Pokud se staneme svědky takovéto události, kdy se osoba propadne pod led, nikdy se k tomu místu nepřibližujeme ve stoje. Zalehneme, plazíme se, vezmeme například hokejku, případně větev, bundu, opasek, cokoliv, co může pomoci k záchraně té osoby,“ popisuje Hošák.

V letošním roce zatím hasiči Olomouckého k bruslaři propadlému pod led nevyjížděli. Pravidelně ale na tyto zásahy trénují.

Spustit audio