Přírodní rezervace Kladské rašeliny je nejnavštěvovanější lokalitou Slavkovského lesa

16. červenec 2023

Necelých devět kilometrů severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejkrásnějších míst na Chebsku. Bývalá lovecká osada Kladská. Leží v centru nejcennějšího území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v přírodní rezervaci Kladské rašeliny. Rezervací se můžete projít po vůbec nejstarší stezce svého druhu u nás. První prkna povalového chodníku tam byla položena už v roce 1977.

Osada Kladská zaznamenala největší rozvoj ve druhé polovině 19. století. Může za to kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg, který se zasadil o vznik většiny staveb včetně loveckého zámečku, restaurace, hájenek nebo pily. V dalším rozvoji pak pokračoval jeho syn, který na Kladské vybudoval druhý největší myslivecký revír v Čechách. Na tuto dobu najdete na Kladské dodnes mnoho památek postavených v alpském stylu.

Kladská je však vyhledávanou lokalitou především kvůli unikátnosti zdejší fauny a flóry. Soubor pěti rašelinišť poskytuje útočiště řadě významných druhů. Z rostlin je tu k vidění třeba masožravka rosnatka okrouhlolistá, borovice blatka, suchopýr nebo klikva. Ze zástupců živočišné říše tu žije například jelen, tetřev hlušec, čáp černý nebo rys ostrovid.

Na Kladské se zabaví i nejmenší děti

Pokud byste chtěli poznat zdejší jedinečný ekosystém, můžete se vydat na naučnou stezku Kladská. Jedná se o jednu z nejstarších naučných stezek v Čechách. Navíc je to první stezka, která umožnila návštěvníkům poznat jedinečnou přírodu mokřadu suchou nohou právě díky povalovým chodníkům. Stezka je dlouhá 2,4 kilometru a najdete na ní dvanáct informačních tabulí.

Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.