Přišel čas předat rozjetou káru mladším, říká Vladimír Vybíral z Tovačova

Dlouholetý předseda místního oddílu kopané, dříve taky trenér a hráč. „Ta myšlenka mi ležela v hlavě asi rok. Ale musel jsem ten krok udělat, cítil jsem, že je nejvyšší čas“. Za činnost obdržel Vladimír Vybíral mnoho cen, i tu nejvyšší od Unie sportu „Za úspěšnou činnost v rozvoji sportu."

Vladimír Vybíral se ale zajímal také o jiné sportovní aktivity ve městě. Byl třeba u stavby minigolfového hřiště, s partou kamarádů se probojovali až do amatérské první ligy. „Procestovali jsme celou republiku, byly to bezvadné časy. Stejně tak i doba, kdy jsme v akci „Z“ stavěli v Tovačově saunu. Ta se stala nejoblíbenější v širokém okolí. Do dnes jezdí lidé až z Olomouce, Kroměříže nebo Přerova. Tam jsme si všichni rovni, nikdo se nepovyšuje. A taky tam vládne příjemná obsluha. Točí se pivo, konzumuje třeba tlačenka. Bez ženských, je to takový náš mužský armádní klub,“ dodává s úsměvem.

Vladimír Vybíral rád vzpomíná i na porevoluční devadesátá léta, kdy se stal prvním mužem radnice. „Nejvíce jsem pyšný na to, že se nám povedlo dostat pod město od státu náš zámek. Stálo nás to a pořád stojí dost peněz, které jsme dávali na opravy, ale bez zámku by se ale v Tovačově nikdo nezastavil. Každý by městem jen projel a pokračoval dál."

Na svých dvaaosmdesát let Vladimír Vybíral rozhodně nevypadá. „No já sice rád odpočívám, nemusím ráno vstávat, nikdo mě nehoní. Na druhé straně pořád ještě pracuji. Jako stavař se vracím k menším projektům, jako jsou garáže a tak. Taky jezdíme do termálních lázní, to máme s ženou moc rádi. Nejvíce se těším na oslavy padesátin naší sauny. Čekají nás v září," dodává s úsměvem.

Celý rozhovor s Vladimírem Vybíralem si můžete poslechnout po kliknutí na odkaz v úvodu článku.

autor: zem
Spustit audio