Přišly z Ameriky a jsou u nás jako doma. Kdo by nemiloval brambory
Brambory přišly z Ameriky do Evropy v 16. století, ale u nás zdomácněly až mnohem později, zato pořádně. Říkalo se jim zemáky a díky nim se u nás objevila celá řada rozmanitých jídel.
Staré brambory vložte při vaření do studené vody, nové do horké. Budou chutnější, když do vody přidáte lžičku octa. Když přidáte kousek tuku, nerozpadnou se a rychleji uvaří. Také přidáním trochy prášku do pečiva vaření urychlíte.
Nové brambory oškrábeme snadněji ve slané vodě. Brambory na salát vařte ve vodě s trochou octa. Neztmavnou a nerozvaří se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.