Příspěvek na živobytí v poukázkách znamená pro některá zařízení zátěž. Ministerstvo plánuje změnu

13. listopad 2018

Zhruba rok pobírají někteří lidé část svého příspěvku na živobytí v poukázkách. A pro některá sociální zařízení, zejména v odlehlých regionech, představuje tento systém stále velkou zátěž. Příkladem je domov důchodců v Javorníku a Kobylé nad Vidnavkou. Už na začátku roku mluvilo ministerstvo práce a sociálních věcí v našem vysílání o přípravě novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Podle mluvčí resortu se ale na úpravě stále pracuje.

Jaromíra Velikovská pracuje v javornickém domově jako sociální pracovnice, pomáhá seniorům s vyřizováním například penze, spoření, osobních dokladů, řeší příjem nových klientů. Od loňského prosince pravidelně navštěvuje i úřad práce, aby pro několik lidí vyzvedla stravenky. „Chodíme pro ty poukázky každý měsíc. Musíme mít od klienta podepsanou plnou moc, pokaždé,“ komentuje.

Ze začátku si ředitelka domova Jitka Richterová lámala hlavu nad tím, za co poukázky promění. Nakonec se jí podařilo dohodnout s jedním místním prodejcem potravin. I tak prý zařízení prodělává. „Máme své dodavatele, kde se soutěží cena, a tady ten systém je nevyhovující, protože jdu do maloobchodních cen,“ uvedla ředitelka.

Na některé lidi se budou vztahovat výjimky

Systém od začátku kritizuje i nezávislá starostka Kobylé nad Vidnavkou Zuzana Jochmannová. V opatrovnictví má asi 10 osob, na dvě z nich pobírá aktuálně poukázky. „Pro mě je to dvě hodiny ztráta času. Stalo se mi, že jsem přebírala na jednoho opatrovance jednu stravenku – 50 korun je cena, kterou vynaloží, aby si pro tu stravenku přijel. Také jsem slyšela, že se s tím kšeftuje, dají je za nižší částku a dostanou za to peníze,“ říká starostka.

Návrh změny zákona, který upravuje problematiku poskytování části příspěvku na živobytí formou poukázek, projednávají aktuálně výbory senátu. Návrh přitom podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Barbary Hanousek Eckhardové připouští pro určité skupiny osob výjimky: „Například pro osoby, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby, nebo pro ty, kterým byla soudně omezena svéprávnost. Změny by mohly platit už v příštím roce.“

Vedení domova důchodců v Javorníku i samosprávy v Kobylé doufají, že ke změně dojde co nejdříve. Výrazně se jim prý pak uleví.

autor: aja
Spustit audio