Přivedl ke šňupání celý francouzský dvůr. Teď je po něm pojmenován nikotin

15. listopad 2016

V lidských dějinách se vyskytují určitě tisíce naprosto anonymních hrdinů – myslitelů, vynálezců, reformátorů a všelijakých dobrodinců, které neznáme jménem. A to i přesto, že nás plody jejich tvořivosti provázejí každý den.

Jak se jmenoval člověk, který vynalezl třeba otáčivé kolo, základ každého pozemního dopravního prostředku? Jak znělo jméno člověka, který vyrobil první papír? A kdo vymyslel, dejme tomu, třeba recept na pivo? To přesně nevíme.

Ale víme, kdo se u nás v Evropě výrazně podílel na propagaci šňupání tabáku a kouření. Kdo byl takovým praotcem a dobrodincem všech evropských tabákových firem. Byl to francouzský diplomat a učenec Jean Nicot.

Narodil se v roce 1530 a už jako devětadvacetiletý nadějný diplomat byl vyslán do Portugalska, aby vyjednal sňatek mezi šestiletou francouzskou princeznou Markétou z Valois a pětiletým portugalským princem Sebastiánem.

Šňupací tabák jako lék proti migréně

Když se diplomat Nicot vrátil zpátky k francouzskému dvoru, přivezl s sebou šňupací tabák a obratem ho nabídl královně matce, Kateřině Medicejské, jako lék proti její úporné migréně. Královna si šňupla a pozitivní léčebný účinek se dostavil téměř vzápětí.

To vyneslo Jeana Nicota na výsluní královské přízně a už brzy šňupal tabák celý francouzský dvůr, aristokracie a později měšťanstvo. Podnikaví lidé se začali zajímat o pěstování tabáku a obchod s ním a brzy se v Evropě začalo i kouřit.

Květy tabáku Nicotiana benthamiana

Objevitelský a propagátorský čin francouzského diplomata Jeana Nicota, ať už jej hodnotíme jakkoli, je zvěčněn v názvu alkaloidu nikotin, který je tou hlavní látkou způsobující těm, kdo kouří, potěšení.

Sám Nikot o nějakém alkaloidu samozřejmě nevěděl nic – v čistém stavu byl nikotin z listů tabáku izolován až v roce 1828. A dokonce až do poloviny 20. století se pochybovalo o tom, že nikotin a vůbec kouření má nějaké škodlivé účinky.

Spustit audio