Prix Bohemia Radio. Marie Woodhamsová, Martin Klusák, Tomáš Gerši

20. březen 2018

Třicátý čtvrtý ročník festivalu Prix Bohemia Radio se již potřetí odehrává v historických kulisách centra Olomouce.

Festivalová Vizitka se tentokrát vysílala ze stylového stříbrného přenosového vozu, který na čtyři dny našel místo u Arionovy kašny od olomouckého rodáka Ivana Theimera, který dnes žije a tvoří převážně ve Francii a Itálii. Nadohled byla řada památek odkazujících ke kdysi velké blízkosti Olomouce a Vídně, k návštěvám rakouských panovníků, vojáků i kulturních osobností. Ostatně, právě ve zdejším arcibiskupském paláci byl uveden na rakouský trůn František Josef. Busta na fasádě protějšího domu, kde sídlí i Český rozhlas Olomouc, zase odkazuje k návštěvě Sigmunda Freuda. Ten si zde v mládí odbýval vojenské povinnosti, a na rozdíl od císaře si místo manévrů oblíbil právě místní kavárenské prostředí.

O Vídni a kavárnách, o práci zahraniční zpravodajky i o blízkosti české a rakouské kultury krátce povídala paní Marie Woodhamsová. Zmínila se také o peripetiích spojených s příchodem do Rakouska a třiadvaceti dnech strávených v Innsbrucku v době tehdejší hospitalizace českého prezidenta Václava Havla.

Druhým hostem byl porotce festivalové soutěžní kategorie Dokument, hudební skladatel a zvukový designer Martin Klusák. Jeho cesta vedla přes studium na filmové a později hudební fakultě Akademie múzických umění k hudební tvorbě i zvukovým, audiovizuálním a divadelním projektům, v nichž se snoubí různé umělecké disciplíny a výrazové prostředky. Kromě olomouckého Prix Bohemia Radio hledá inspiraci a možnosti setkávání i na řadě jiných festivalů. O jednotícím prvku ve výběru poroty v letošní kategorii Dokument říká: „Vybírali jsme dokumenty, ve kterých jsme vnímali upřímný osobní vztah autora k tématu a případně i jeho angažovanost nebo jeho osobní vstup přímo v tom zvukovém materiálu.“

Finalistou v kategorii Reportáž, která se na festivalu nově objevuje, je i slovenský rozhlasový reportér Tomáš Gerši. Jeho soutěžní snímek se zabývá vyostřenou situací mezi starousedlíky a lidmi závislými na drogách na okraji Bratislavy. S mladým redaktorem publicistiky Rádia a televize Slovenska jsme si povídali o jeho práci, o tom co jí předcházelo i o tom, jak vnímá současnou společenskou a politickou situaci ve své zemi.

Posledním hostem festivalové Vizitky byla první šéfredaktorka olomouckého studentského radia UP AIR. Zuzana Řezníčková je také administrátorkou webové platformy pro akademickou reflexi rozhlasové tvorby a prezentaci studentských prací RadioDock.cz, přednášející v rámci rozhlasových studií na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio