Pro billboardy začne platit nové ochranné pásmo. Některé zmizí i z úseku mezi Týnečkem a Dolany

28. srpen 2017

Silnici mezi obcemi Týneček a Dolany na Olomoucku lemují billboardy. Za posledních pět let na tomto krátkém úseku policisté zaznamenali 13 nehod kvůli nepozornosti řidičů. Od pátku začne pro billboardy platit ochranné pásmo 250 metrů od silnice. Některé z nich proto budou muset jejich majitelé odstranit.

Hned čtyři z řady billboardů mezi Týnečkem a Dolany stojí v nově stanovené ochranné zóně. „Tyto billboardy jsou ukázkovým příkladem těch, které budou muset jejich vlastníci po 1. září odstranit,“ říká František Pěruška z odboru dopravy Olomouckého kraje.

Konkrétně na této silnici můžou být podle něj billboardy pro řidiče skutečně nebezpečné. Dokládá to policejní statistika. V uplynulých pěti letech tam policisté řešili více než 50 nehod. „Nejčastější příčinou nehod v tomto úseku bylo to, že se řidič plně nevěnoval řízení auta. Za posledních pět let bylo celkem 13 takových nehod,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Vanková.

Podle Pěrušky je podél silnic, které má ve správě kraj, zhruba 150 nevyhovujících billboardů. Majitelé se k jejich odstranění zatím nemají: „Neočekávám, že by to dobrovolně odstraňovali. V tuhle chvíli se nic takového neděje, respektive o tom nevíme.“ Olomoucký kraj proto majitele billboardů po 1. září vyzve, aby je odstranili. Za nedodržení jim hrozí sankce, jak uvedl František Pěruška.

Marek Pavlas ze Svazu provozovatelů venkovní reklamy s nařízením nesouhlasí. „Ochranné pásmo 250 metrů je podle našich zjištění největší na světě. Je to takové to řešení ode zdi ke zdi, kdy je nejdřív povoleno skoro všechno a pak zase všechno zakážou. Spatřujeme v tom cílenou likvidaci tohoto odvětví,“ komentuje Pavlas.

Stávající legislativa podle něj měla dostatečné páky na to, aby nevyhovující billboardy zakázala. Majitelé billboardů se v každém případě budou od září muset přizpůsobit novému nařízení.

autor: tas
Spustit audio