Pro děti jsem strejda, říká ředitel Dětského domova v Plumlově Radim Kratochvíl

V Dětském domově Plumlov, pod který už tři roky spadá pracoviště v Konici, žijí děti a mladí lidé od tří až do dvaceti šesti let. „Pokud studují, a my je k tomu motivujeme, můžou u nás zůstat déle,“ vysvětluje Radim Kratochvíl.

Odchod dětí z domova ovlivňuje mnoho faktorů. Zaměstnanci se snaží, aby měly zajištěnou práci, ubytování a taky ukončené vzdělání. „Pokud se nám podaří podchytit všechno v začátku a děti získají správné návyky, pak to funguje,“ je přesvědčený plumlovský ředitel.

Od března prožívá se svými zaměstnanci v souvislosti s koronavirovou pandemií velmi náročné období. V rámci distanční výuky museli zajistit počítačovou techniku a internetové připojení pro čtyřicet děti, z nichž každé je v jiné třídě a jiné škole. Jeden dospělý pracuje s rodinnou skupinou, ve které je osm dětí. Pomáhali ale i lidé zvenčí, jednotlivci, přátelé, nadace a nejrůznější organizace. „Nikdo nás neopustil,“ těší Radima Kratochvíla.

Děti, které můžou, odjíždějí teď na vánoční svátky ke svým rodinám. Zhruba polovina dětí ale zůstává v domově, ve kterém se dodržují všechny tradice, které k tomuto období patří. Podílejí se například na pečení cukroví nebo výzdobě domova.

Radim Kratochvíl zve všechny zájemce, aby se do Dětského domova v Plumlově i Konici přijeli podívat. Stojí to za to. Plumlovský objekt pochází z poloviny dvacátých let a od počátku působil jako sirotčinec sv. Josefa. Na fasádě můžete vidět dvě zachované fresky. Ten konický je deset let po rekonstrukci, aby odpovídal zákonným požadavkům.

autor: voj
Spustit audio