Problematický kruhový objezd v Přerově. Od dubna na něm havarovalo už několik řidičů

13. září 2022

Mezi místa častých dopravních nehod v Přerově patří od letoška kruhový objezd v ulicích Tovární, Generála Štefánika a Durychova. V provozu je od dubna a od té doby na něm havarovalo podle informací z magistrátu 13 řidičů kamionů. Za následné opravy křižovatky už radnice zaplatila přes 100 tisíc korun.

„Hrůza. Vždycky se na to tady nějaký kamióňák napíchne. Jenom já jsem to tu viděl třikrát,“ říká Vladimír, který si v pekárně u problematické křižovatky kupuje svačinu. „Jezdil jsem osm let a dokážu si představit, že bych ten kruháč kamiónem projížděl bez problémů, takže nechápu, co se tam děje,“ dodává.

Masivní betonové kusy rondelu stojí uprostřed čtyřproudové silnice. Jsou celé pomalované žluto-černými barvami. Tomáš Lolek, technicko-provozní ředitel Technických služeb města Přerov, který v nastávajících komunálních volbách kandiduje za Nezávislé, je přesvědčený, že za nehody může nezkušenost a nepozornost řidičů. „Řidiči se často při řízení nevěnují jenom řízení, ale mají puštěny Netflix či jiné portály a krátí si tak pracovní dobu. Bohužel je to velmi nebezpečné,“ konstatuje Lolek.

Křižovatka splňuje všechny předepsané normy. „Dokud tam byla křižovatka, byly tam opravdu desítky nehod včetně nehod se zraněními. Ano, teď tady také vznikají nehody a kolize nákladních vozidel, ale žádné zranění tu nebylo, a to je podstatné,“ uvádí Tomáš Navrátil radní Přerova, který má dopravu ve městě na starosti a kandiduje za hnutí ANO. 

Přitom kamiony by tímto místem vůbec neměly projíždět. Do Přerova totiž stále platí zákaz vjezdu vozidlům těžších než 12 tun. „Policejní hlídky kontrolují několikrát v týdnu všechny příjezdové cesty do města. Nicméně není v našich kapacitách odchytit všechny řidiče kamionů, kteří raději riskují pokutu, než aby jeli po náhradních trasách,“ komentuje situaci policejní mluvčí Libor Hejtman. 

Kruhový objezd je jen dočasný

Současný kruhový objezd je ale na místě jen dočasně. V rámci stavby průtahu městem ho má nahradit velká okružní křižovatka. „Já bych chtěl být optimista, a když řeknu, že se do dvou let začne, tak budu velmi rád,“ uzavírá radní Tomáš Navrátil.

Spustit audio