Proč je klokan rudý? Kolik váží novorozená žirafa? Jak pečovat o mladé hrabáče? Kam se prohrabali psouni? Pojďte s námi do ZOO

10. květen 2020

Malý hrabáč se narodil 26. března a teď už leží schoulený u matky a spí v doupěti. Ovšem ještě nedávno o něj pracovníci zahrady pečovali podobně jako o dítě lidské. Otec zatím bydlí jinde, aby mláděti třeba náhodou neublížil. Ve vedlejším výběhu se za sklem předvádí pár medojedů, samici se tu loni podařilo odchovat, samec přicestoval ze Sýrie.

Kolem nejrychlejší kočkovité šelmy se dostáváme do výběhu klokanů, kteří se tu skupinově rozvalují na slunci. Ještě tu vidíme pod stromem malé klokánky parma a kolem pobíhají i plazí se, podobně  jako surikaty hlídkují a vysokým hláskem poštěkávají psouni.

Stádo pěti velbloudů si nás po čase apatického polehávání přichází prohlédnout hodně zblízka. Jak se dozvídáme, jedním ze způsobů jejich obrany je plivání nevábně zapáchající žaludeční šťávy, ale naštěstí jsme jim asi docela sympatičtí.

Vlk Hudsonův

Kolem pavilonu šelem míříme k novému výběhu vlka Hudsonova a vycházku zakončujeme pozorováním hravé pastvy samice medvěda baribala.

Samice medvěda baribala
autor: Aleš Spurný
Spustit audio