Proč jedí Slováci o Vánocích kousek oplatky, medu a česneku?
Slovensko je naším sousedem a dlouho jsme se Slováky žili i v jednom státě – Československu. Naše jazyky jsou si hodně podobné a podobně slavíme i Vánoce.
Stejně jako u nás i na Slovensku nosí dárky Ježíšek 24. prosince pod stromeček.
O Štědrém dnu se dodržuje půst a večeří se zelná polévka a ryba s bramborovým salátem. Kromě těchto dvou chodů bývají na stole ještě pupáky – drobné kynuté pečivo, které se podává zalité mlékem, medem a posypané mletým mákem.
Před večeří je zvykem sníst kousek oplatky, medu a česneku. To proto, aby byl člověk po celý rok tak pěkný jako chléb, tak zdravý jako česnek a tak dobrý jako med.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.