Proč jedí Slováci o Vánocích kousek oplatky, medu a česneku?

24. prosinec 2014

Slovensko je naším sousedem a dlouho jsme se Slováky žili i v jednom státě – Československu. Naše jazyky jsou si hodně podobné a podobně slavíme i Vánoce.

Stejně jako u nás i na Slovensku nosí dárky Ježíšek 24. prosince pod stromeček.

O Štědrém dnu se dodržuje půst a večeří se zelná polévka a ryba s bramborovým salátem. Kromě těchto dvou chodů bývají na stole ještě pupáky – drobné kynuté pečivo, které se podává zalité mlékem, medem a posypané mletým mákem.

Před večeří je zvykem sníst kousek oplatky, medu a česneku. To proto, aby byl člověk po celý rok tak pěkný jako chléb, tak zdravý jako česnek a tak dobrý jako med.

Pupáky jsou z kynutého těsta, podávají se polité mlékem, medem a posypané mletým mákem
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.