Proč není dostatek léků? Farmaceutické firmy nejsou altruisti. Léky prodávají tam, kde za ně dostanou víc, říká Tomáš Zima

20. červen 2023

Česko se stále potýká s nedostatkem některých léků. Co tuto situaci způsobilo a jak se toho můžeme do budoucna vyvarovat? Je řešením vrátit farmaceutickou výrobu zpět do Evropy? Na otázky Zity Senkové reaguje přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a emeritní rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. V pořadu komentuje také problém nedostatku dětských praktických lékařů a postavení lékařek v českém zdravotním systému.

Problém s nedostatkem léků je velký a ukazuje velkou citlivost evropského trhu na to, že farmaceutické firmy při honbě za ziskem přesunuly výrobu účinných látek do Indie a Číny,“ popisuje v Jak to vidí… Tomáš Zima. Výrobci přesouvají výrobu do míst, kde se vyrábí levněji a jednodušeji, ale to má v reálu za důsledek snížení pružnosti trhu, který pak není schopen rychle reagovat – ať už na výpadky ve výrobě, nebo v případě vyšších poptávek po lécích třeba při zvýšené nemocnosti.

Čtěte také

Výrobců navíc není velké množství. Pokud máme jednoho nebo dva výrobce účinné látky a jednomu z nich se rozbije výrobní linka, tak to může být celosvětový problém. „V Řeži u Prahy byla penicilinka, byly tady výrobci, kteří vyráběly léky, ale teď je v Evropě jediný závod, který je schopný vyrábět penicilin,“ dodává Zima.

Trh s léky je hlavně byznys

Podle Tomáše Zimy ale není přesun výroby léků do zemí mimo EU jediným problémem, se kterým se trh potýká. Farmaceutické firmy chtějí v první řadě vydělávat a menší trhy, jako je například ten český, pro ně nemusí být vždycky tak zajímavé. 

Čtěte také

„Český trh je malý a cena na něm je jedna z nejnižších, takže výrobce nahlásí Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv kapacitní nebo distribuční důvody a lék umístí na jiný trh, kde za něj získá mnohem více. Pokud máte něčeho málo a je to nedostatkové zboží, distributor nebo výrobce to prodá tam, kde to prodá dráž. Farmaceutické firmy nejsou firmy altruistické,“ říká Zima. Problémy s výpadky léků jsou i v jiných zemích, ale u nás jsou jedny z nejvýraznějších a korespondují podle Zimy právě s nízkou cenou.

Situaci v Česku také ztěžuje, že u některých výrobků byly vysoutěženy kontrakty jen na jednoho dodavatele a v případě výpadku nemáme takový distribuční kanál čím nahradit. V některých zemích proto mají na určité léky dodavatele dva a situace je tam tím pádem o něco stabilnější.

Léky jsou velmi strategická komodita. Všichni diskutují o síti 5G firmy Huawei, ale léky se šťastně a radostně vyrábějí úplně někde jinde.

Česku by navíc mohlo do budoucna také pomoci, pokud se povede prosadit návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, aby měly farmaceutické firmy povinnost držet dvouměsíční skladové zásoby léků. Ale jak bývalý rektor Univerzity Karlovy uzavírá, tuzemskou citlivost na výkyvy dodávek léků ovlivňuje hlavně cenotvorba a diverzifikace výrobních kapacit.

Spustit audio

Související