Procházka dějinami kolštejnského panství zavádí do doby osídlování a rozvoje kraje pod Jeseníky

11. říjen 2020

Krajina jižních svahů Jeseníků, Rychlebských hor i Králického Sněžníku a také jejich podhůří, to byl základ dominia, které se ustavovalo na přelomu 13. a 14. století a stálo u osídlování a rozvoje zdejšího kraje. Podle hradu Kolštejna dostalo jméno Kolštejnské panství, center osídlení zde ale bylo více.

Nejstarší zmínka o této oblasti pochází z doby kolem roku 1313, kdy listina jmenuje rytíře Jana Wüsthuba jako dědice hradu Kolštejn. Kdo jej založil, to netušíme. A tak přicházejí legendy mluvící o šlechtičně Goldině, která se vzepřela v daleké Itálii svému otci a uprchla do podhůří Jeseníků, kde založila hrad Goldstein (dnešní Branná) a městečko Goldek (dnes Staré Město pod Sněžníkem).

Jan Wüsthub je také odpovědný za listinu mluvící o dalších obcích zdejšího panství. Ta pochází z roku 1325 a je vlastně darovací listinou značné části kolštejnského panství klášteru v dnešním polském Kamienci Ząbkowickém.

Později se tyto obce do majetku kolštejnského panství vrátily. Dominium držel moravský markrabě, pánové z Lipé a další rody. K nejvýznamnějším patřili pánové ze Zvole, Bruntálští z Vrbna, a pak třeba i Petřvaldští z Petřvaldu. Následně přišla Bílá Hora a panství Kolštejnské zaniká v rozsáhlém lichtenštejsnkém dominiu. To už však je jiná historie.

Hanušovická rychta s hostincem byla rovněž součástí kolštejnského panství

Osudy panství, ale třeba i farností v jeho obcích, a také celé krajiny vám nabídneme v naší procházce po tomto krásném kraji v dalším díle cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio