Hokejové utkání legend, karneval na hradě, tvořivá dílna, zabíjačka, plesy i vodění medvěda – tipy na víkend v Olomouckém kraji

V pátek se bude na kluzišti ve Zlatých Horách konat akce s názvem Hokejový den – Winter Classic. Masopustní posezení u cimbálu, to je název akce, která se bude konat v sobotu od 18 hodin v sokolovně v Pavlovicích u Kojetína. Tradiční vodění medvěda proběhne v sobotu od 8:45 hodin v Drahotuších. A dále spousta plesů a jiné zábavy. 

Olomoucko

Tělovýchovná jednotka Sokol Babice vás srdečně zve na Fotbalový ples, který se bude konat v sobotu v sále hospody U lípy od 20 hodin. K poslechu a tanci zahraje skupina Gama. 

Obec Bouzov zve všechny děti v sobotu na Maškarní rej. Připraven bude bohatý program plný zábavy, soutěží a písníček. Přijdou Šmoulouvé a další pohádkové postavičky. Akce se koná od 15 hodin v radničním sále na Bouzově. 

Na další dětský karneval můžete vyrazit taktéž v sobotu do obce Hraničné Petrovice, kde každé dítko v masce bude odměněno sladkostí. Karneval začíná v 15:30 v kulturním domě. 

Klub přátel hudby Dolany vás zve na koncertní setkání s věhlasnou hudební rodinou Klánských, které se bude konat v sobotu. V jejich podání uslyšíte Dvořákovy, ale také Brahmsovy symfonie. Koncert se začíná ve 14 hodin na Základní umělecké škole v Dolanech. 

Domácí zabijačka a vepřové hody, to je název akce, která se koná v sobotu v obci Mladeč. Připraveny pro vás budou nejrůznější zabijačkové pochutiny. Akce startuje v 15 hodin na místním hřišti. 

Obec Horka nad Moravou pořádá v sobotu Maškarní karneval. O skvělou zábavu se postará DJ Rádia Haná Martina Qítko Procházková. Doprovodný program a bohaté občerstvení je zajištěno. Akce začíná ve 14 hodin v jídelně základní školy. 

Obec Nová Hradečná zve všechny občany na Masopustní průvod s dechovkou, který se uskuteční v pátek (3.února). Sraz masek proběhne ve 13 hodin u hasičské zbrojnice. 

Muzeum Litovel zve na výstavu Patchwork sešívané umění, která se bude konat i tuto neděli. Výstava bude otevřena dle otvírací doby muzea. 

Tuto neděli můžete vyrazit na akci Mezi námi zvířaty, která se koná v Galerii Šantovka v Olomouci. Návštěvníci se s výstavou zábavnou formou dozvědí různé zajímavosti ze světa zvířat. Výstava obsahuje 13 interaktivních exponátů, na kterých si mohou návštěvníci na vlastní kůži porovnat své schopnosti s vybranými zvířaty. Výstava je otevřena dle otevírací doby nákupního centra.

Prostějovsko

Prázdniny, i když jen jednodenní, jsou tady. Městská knihovna Prostějov pořádá v pátek den plný zábavy. V dopoledních hodinách (10-12 hodin) je pro děti připravena tvořívá dílna a odpoledne (14-18 hodin) spoustu deskových her. Zváni jsou všichni malí, ale i náctiletí. 

Město Konice zve v pátek všechny občany města, ale také regionu na besedu s názvem Střípky z historie. Beseda navazuje na proběhlou komentovanou vycházku Konicí. Promítat se budou staré dobové fotografie, připomenuty budou historické události a chybět nebudou vzpomínky pamětníků. Beseda proběhne v budově komunitního centra od 17 hodin. 

Obec Kladky vás srdečně zve na Obecní ples, který se uskuteční v sobotu od 20 hodin ve společenském sále. Bohatá tombola a občerstvení zajištěno. 

Na další obecní ples můžete vyrazit rovněž v sobotu do Krumsína. Konat se bude v sále místního kina od 20 hodin. 

Masopustní posezení u cimbálu, to je název akce, která se bude konat v sobotu od 18 hodin v sokolovně v Pavlovicích u Kojetína. K tanci a zpěvu zahraje kapela Kosár. Přijďte si zazpívat, zatančit i popovídat u příjemné muziky. 

V sobotu se bude v obci Ptení konat Sportovní ples. Těšit se můžete na vystoupení hanáckého folklórního souboru Kosíř. Ples startuje ve 20 hodin v aule základní školy.  

Klauni, dílničky, soutěže a hromada dalšího dobrodružství čeká na vaše děti v sobotu , od 14 hodin v Sokolovně ve Smržicích, kde se bude konat Dětský karneval. Občerstvení je zajištěno.

Přerovsko

Obec Dřevohostice ve spolupráci s dalšími obcemi pořádá v sobotu Společenský ples, který se bude konat v místní sokolovně. Připravena bude bohatá tombola, občerstvení, ale také doprovodný program. Ples začíná ve 20 hodin. 

Na další ples můžete zavítat do obce Horní Moštěnice, který se bude rovněž konat od 20 hodin v kulturním domě. K tanci a poslechu zahraje skupina Groove Harmony. 

Tradiční Vodění medvěda proběhne v sobotu od 8:45 hodin v Drahotuších. V 9 hodin poté proběhne předání masopustního práva a začátek průvodu masek. Hudební doprovod zajistí kapela Hraničáři. 

Obec Hlinsko srdečně zve všechny děti na dětský karneval, který se bude konat v sobotu od 14 hodin v kulturním domě. Děti se mohou těšit na spoustu soutěží, her, ale také na bohatou tombolu. 

Farnost Černotín vás srdečně zve v neděli na Farní den, v rámci kterého se můžete těšit na debatu s účastníky Světových dnů mládeže v Lisabonu. Program začíná ve 14 hodin, adorací v místním kostele.

Šumpersko

Obec Petrov nad Desnou vás zve na Petrovský ples, který se bude konat v pátek od 19 hodin v Kulturním domě Rapotín. K tanci bude hrát skupina Fantasy. Těšit se můžete na barmanskou show a taneční vystoupení. 

Kulturní dům Bludov zve rodiče a děti na Dětský maškarní karneval s šaškem Viki, který se bude konat v sobotu od 14:30 hodin v kulturním domě. Těšit se můžete na tanečky, písníčky, soutěže, ale také na promenádu masek. 

Přidejte se do masopustního průvodu a užijte si odpoledne plné veselí a pochoutek ze zabijačky v sobotu v obci Dubisko. Průvod startuje ve 13:30. 

V sobotu můžete s vašimi ratolestmi vyrazit na Maškarní ples, který se bude konat v kulturním domě v Mladoňově od 14 hodin. Pro děti je připraven zábavný program, hudba, ale také občerstvení. 

Spolek Zvolská čtyřka vás srdečně zve v sobotu od 11:30 hodin do Komunitního centra ve Zvoli na Třetí zabíjačkové hody. Podávat se budou teplé i studené zabíjačkové speciality a tradiční polévky, které si s sebou můžete také odnést ve svých nádobách. 

Obec Rovensko vás srdečně zve na ostatkový maškarní ples s pochováváním basy v sobotu  od 20 hodin v prostorách místní orlovny. K tanci a poslechu bude hrát kapela Fofrovanka Uničov. Téma plesu je První republika – aneb oblečme se do gala. 

Jesenicko

V pátek se bude na kluzišti ve Zlatých Horách konat akce s názvem Hokejový den – Winter Classic. Přijďte podpořit mladé hokejisty a zároveň sledovat zápas hokejových legend. V zápase proti sobě nastoupí tým mistrů republiky HC Olomouc 1994 proti HC Opava. Akce začíná ve 14 hodin, zápas legend pak startuje v 18 hodin.

Opravdu víte, co vám sluší? To je název akce, která se bude konat v pátek od 19 hodin v Priessnitzových lázních v Jeseníku. Čeká na vás beseda s věhlasnou vizážistkou Vlastou Neuwirtovou. 

V sobotu se bude konat ve Sportovní hale v Jeseníku akce s názvem Lapač na kůrovce. Jde o XXI. Ročník halového turnaje ve fotbale. Připravena je mimo jiné i tombola a soutěž pro veřejnost o cenu. Akce startuje v 8:30 hodin. 

Obec Supíkovice vás zve na Supíkovický masopust, který se bude konat v sobotu od 10 hodin. Jste vítání v tradičních i netradičních maskách. Po zakončení průvodu na vás čekají zabíjačkové speciality a kapela Zlatohorka.

Bruntálsko

V pátek se bude v obci Dolní Moravice konat Reprezentační ples. K tanci a poslechu zahraje skupina Chakali. Chybět nebude bohaté občerstvení, taneční vystoupení a slosovatelná tombola. Ples začíná ve 20 hodin v obecním sále a je nutná rezervace vstupenek. 

Na další ples, který se koná v pátek můžete vyrazit do Albrechtic. Na programu bude taneční vystoupení a celou akci hudebně doprovodí skupina BT. Ples začíná v 19:30 hodin v tělocvičně základní školy. 

Do výroby svíček se mohou pustit děti v městské knihovně ve Vrbnu pod Pradědem v pátek  od 14:30 hodin. Účastnický poplatek na tvořivé odpoledne je 30 korun. 

Obec Valšov zve všechny bez rozdílu věku na tradiční turnaj v Člověče nezlob se, který se bude konat v sobotu od 14 v kulturní místnosti obecního úřadu. Zápis hráčů bude začínat půl hodinu před začátkem akce a je nutno si přinést svou vlastní hrací desku. 

Masopustní veselí v Jiříkově vypukne v sobotu ve 13 hodin, kdy od kulturního domu vyrazí barevný průvod s živou muzikou a projde celou obcí. Po skončení průvodu na vás čeká promenáda v maskách, soutěže pro děti i dospělé, nebo také jízda na koni.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.