Prodáváte, kupujete, darujete nebo převádíte nemovitost?

2. prosinec 2014
Právní poradna

Do studia Českého rozhlasu Olomouc přišel následující dotaz: „Chci, aby po mé smrti přešel majetek na osobu, která není v přímém příbuzenském stavu, ale nechci, aby to tato osoba věděla. Je vhodné dědění s notářským zápisem?“

Zeptáme se právníka Jakuba Dohnala. Stejně jako s ním probereme, na co si dávat pozor, když jednáme s realitní kanceláří, co je to věcné břemeno a kdy na něj pamatovat nebo jestli se rozhodnout pro darování nemovitosti ještě za života.

„Dávejte si pozor na to, co podepisujete a rozhodně při přípravě prodeje bytu či domu nešetřete. Služby právníka se v těchto případech určitě vyplatí,“ říká JUDr. Jakub Dohnal.

Lidé totiž stále dokola dělají stejné chyby. Uvěří příbuzným, že budou splácet hypotéku a další půjčky a poskytnou jim nemovitost jako zástavu, nepřečtou si pořádně smluvní podmínky a nechají si vnutit služby, které jsou pro ně nevýhodné.

Nemusíte se radit s právníkem, kterého vám někdo dohazuje, ale můžete se obrátit na svého. Můžete darovat svou nemovitost tomu, pro koho jste se rozhodli. Nemusíte se bát, že vám soused zahradí jedinou přístupnou cestu k vašemu domu. Všech těchto problémů se dotkla naše Právní poradna.

autor: voj
Spustit audio