Profesionální hasiči dostali od olomoucké radnice nové vybavení. Pomůže jim u případných zásahů při povodních nebo sesuvech budov

29. leden 2021

Krajští hasiči dostali darem od města Olomouce nové vybavení. Zužitkují ho například při záplavách, pátráních a při sesuvech budov. Součástí daru jsou taky pomůcky, které ochrání hasiče při nebezpečných zásazích. A ve výbavě nově mají seskokovou matraci, která se používá při záchraně osob při požárech výškových budov.

Hasiči právě vrtají s diamantovým strojem otvor, kterým vzápětí protáhnou štěrbinovou kameru. „Použili jsme ji při technických zásazích, třeba když jsme měli psa v uvíznutého v rouře při hledání osoby, která se ukrývala v síti dálniční kanalizace. Takže jsme tím hledali, kde se ten pes může nacházet,“ vysvětluje zástupce krajského ředitele hasičů Petr Ošlejšek, kdy tuto technickou vymoženost využívají.

Vedle už se hasičům podařilo nafouknout novou seskokovou matraci. Ta je potřebná především tam, kde se nedá využít výšková technika. V případě záchrany lidí z ocelových konstrukcí, komínů nebo i při předpokládaném sebevražedném skoku. „Slouží k tomu, aby maximálně ztlumila pád osoby z výšky. Matrace je testována na 25 metrů. Záleží na tom, jak do toho ta osoba spadne. Zranění se nedají vyloučit, ale ta osoba by to měla přežít,“ pokračuje zástupce.

O kousek dál už pípá telemetrický systém, který měří náklon stavebních konstrukcí. „Pokud je budova narušena po nějakém výbuchu nebo sesuvu, tak se jí v nějaké poloze snažíme zafixovat a potřebujeme vědět, jestli se náhodou nepohybuje a nedojde ke zřícení,“ dodává Ošlejšek. Právě telemetrický systém zatím měli v Česku jen moravskoslezští hasiči. Teď nově i olomoučtí. Krajský ředitel hasičů Karel Kolařík vidí v novém vybavení velkou výhodu. „Tyto prostředky jsme dosud ve výbavě neměli, musíme si takové vybavení půjčovat od kolegů z okolních krajů nebo firem,“ popsal Kolařík.

Město Olomouc tak darovalo krajským hasičům potřebnou moderní techniku celkem za víc než 700 tisíc korun.

autor: bam
Spustit audio