Profesionální hasiči z Přerova chtějí šetřit pitnou vodu a využívat k hašení požárů alternativní zdroje

11. duben 2022

Profesionální hasiči z Přerova plánují, že budou požáry ve volném terénu likvidovat ekologicky. Ve snaze ušetřit pitnou vodu chtějí využívat při hašení i tu použitou z čistíren odpadních vod. První zkušební zásah už záchranáři mají za sebou a prý dopadl nad očekávání dobře. Při nedávném požáru skládky v Mrsklesích na Olomoucku ušetřili zhruba 240 tisíc litrů pitné vody.

Napuštění cisterny, která má obsah devět tisíc litrů, netrvá ani deset minut. Je to ovšem pitná voda. Hasič František Ondrašík teď uvedl do praxe myšlenku využívat při hašení větších požárů v lesích, na skládkách a otevřeném terénu už použitou vodu z čističek odpadních vod.

„To je zdroj, který je nevyčerpatelný a je opomíjený. V podstatě o něm nikdo neví a při zásazích je velmi výhodné využívat kombinaci těchto dvou způsobů. To znamená využít páteřní hydrantové sítě v kombinaci s přírodním či jakýmkoliv alternativním zdrojem,“ zmiňuje Ondrašík.

Profesionální hasiči z Přerova

Poprvé hasiči tuto myšlenku využili při hašení skládky v Mrsklesích. „Nebyl tam sebemenší problém, ať už ze stránky taktické, technické či zdravotní. V Mrsklesích bylo spotřebováno zhruba 480 tisíc litrů, zhruba polovina z toho byla z hydrantové sítě,“ říká Ondrašík.

Nepřináší tato varianta nějaké technické problémy? „Ta voda má pH klasické, tedy mezi šesti až sedmi, takže tam problém není. Naše čerpadla jsou tomu uzpůsobena, nedochází ani k nějakému rozežírání gumového těsnění, ucpávek, lopatek čerpadel a podobně,“ doplňuje Ondrašík.

Přerovští hasiči chtějí s nápadem oslovit i další

Leoš Janáček vedoucí oddělení integrovaného záchranného systému myšlenku hašení použitou vodou podporuje. „Jde o zdroj vody, který je prakticky nevyčerpatelný, protože spotřeba vody bude vždycky a my s ní budeme muset nějak pracovat. Vypouští se volně do vodotoče a my máme možnost ji využívat při větších požárech,“ kvituje tento nápad Janáček.

Přerovští hasiči teď s prosbou o spolupráci chtějí oslovit starosty z vybraných regionů a vytipovat vhodná zařízení pro doplňování odpadní vody. Pro svůj nápad by rádi nadchli i ostatní kolegy. „A to nejen v rozsahu přerovského rozsahu, ale v rámci kraje, potažmo celé republiky. Za mě by bylo ideální to zanést do legislativy,“ přeje si František Ondrašík.

autor: kra
Spustit audio