Profesor Karel Lemr: Za mým zájmem o chemii stojí ohňostroj

Hanušovu medaili, nejvyšší ocenění České společnosti chemické za výsledky vědecké práce v chemických oborech, obdržel za rok 2017 profesor Karel Lemr z Olomouce.

„Bylo to pro mě velké překvapení, protože k tomu došlo u příležitosti konference Advances in Chromatography and Electrophoresis – Chiranal, kterou jsme pořádali. Dostat ocenění od České společnosti chemické, která má dlouholetou tradici a kterou prošla celá řada zajímavých osobností, je potěšující,″ říká profesor.

Karel Lemr pracuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého od roku 1993, v současné době je vedoucím Katedry analytické chemie, proděkanem pro vědu a výzkum a vede jeden z výzkumných programů Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

„Chemie je krásná, zaujala mě už v dětství, když jsme s kamarády zkoušeli vyrobit ohňostroj. Zajímalo mě, proč vidíme to, co vidíme, a postupně, jak jsem dospíval, jsem se dostal až k analytické chemii,″ vzpomíná profesor Karel Lemr.

Jak se dá analytická chemie využít v běžném životě, ale i v kriminalistice, o projektu Arteca, který propojí chemiky, fyziky a historiky umění při analýze a záchraně uměleckých děl, a také o hokeji, který Karel Lemr rád hraje, si můžete poslechnout v našem rozhovoru.

autor: cho
Spustit audio