Prohlídky zákulisí, veřejnou zkoušku i divadlo pro batolata přinese olomoucká Noc divadel

8. listopad 2018

Celkem sedm divadelních scén se připojí k letošní Noci divadel v Olomouci, což je nejvíc v dosavadní historii akce. Na netradiční prohlídky kulturních institucí zájemci mohou vyrazit příští sobotu. Čekat je budou koncerty, workshopy a třeba i divadlo pro batolata.

Akci začne Moravské divadlo netradičně už dopoledne. Diváky zve na zkoušku chystané premiéry činohry Splašené nůžky. „Můžou se opravdu těšit na to, že to bude speciální hra, protože budou moci sami diváci ovlivňovat děj. Proto ukazujeme jenom část té zkoušky, abychom neprozradili pointu celého příběhu,“ říká ředitel divadla David Gerneš. Odpoledne a večer pak Moravské divadlo pořádá prohlídky zákulisí, nutná je ale rezervace místa.

Zcela zbořit hranice mezi divákem a hercem se bude snažit Divadlo Tramtárie. „Diváci se setkají tváří v tvář s herci a jejich postavami. Budou muset vyluštit určitou tajenku, která je spojená s naším divadlem. Indicie a nápovědy se právě dozví od těch herců, se kterými se setkají,“ uvedla ředitelka Petra Němečková. I v Tramtárii se podle ní návštěvníci dostanou na místa běžně nepřístupná.

Česko-slovenská spolupráce

Tématem letošní Noci divadel je česko-slovenská divadelní spolupráce. Za své si ho vzalo Divadlo na cucky. Značná část účinkujících bude totiž ze Slovenska. Navíc podle ředitele Jana Žůrka připravili program hlavně pro rodiny s dětmi: „Jednak je to pohádka pro batolata, bude ji hrát slovenský Fedér Teáter. Dále je to dílna Malí architekti v podání architekta Petra Jakšíka, což je pro děti od 6 do 12 let.“ Večer si pak příchozí můžou poslechnout koncert slovenského písničkáře Tomáše Gregora, na který naváže večírek.

Kabaretní scéna Nabalkoně připravila podle principálky Markéty Zborníkové hudební i scénické ukázky jako průřez dějinami republiky. „Hrajeme, zpíváme, do toho vystupují herci, do toho se míchají tematické drinky, soutěžíme,“ popisuje a dodává, že studentské divadelní spolky se postaraly o program také v Uměleckém centru Univerzity Palackého v prostředí Divadla K3 a také v Divadle na Šantovce.

Divadelní improvizátory ze Slovenska přivítá Divadlo hudby. Divadelní noc je součástí celoevropského projektu. Do divadel se snaží návštěvníky v netradiční čas přilákat už od roku 2013.

autor: bam
Spustit audio