Projekt Ostrov Olomouc nově představí osudy města v době vzniku samostatného Československa

27. říjen 2018

Napětí posledních týdnů Velké války v roce 1918, radost z vyhlášení samostatného státu i problémy spojené s předáním německého města do českých rukou. To jsou jen některá z témat, která od neděle 28. října nabídne nová podoba interaktivního webu Ostrov Olomouc.

Prostřednictvím stylizované mapy olomouckého centra nově zjistíte, jak se k převratu postavila olomoucká vojenská posádka, jaký vliv měly na tehdejší národní uvědomění olomoucké ženy nebo která předměstí německé pevnosti hrdě držela český prapor.

Celkem už projekt pokrývá čtyři historická období středomoravského města. Jednotlivé texty připravili odborníci zejména z řad historiků, jako je Milan Tichák, Pavlína Kalábková, Rostislav Švácha, Ján Kadlec, Miloš Trapl a další.

Kromě článků a fotografií najdete na webu Ostrov Olomouc také premiérový seriál Markéty Kočí-Machačíkové s názvem Podobenka. Příběh je inspirovaný osudy skutečné rodiny Mayů, která se zasloužila o velkou proměnu olomoucké čtvrti Hejčín. Zažijte atmosféru Olomouce roku 1918, atmosféru plnou ztrát i nabývání, kdy staří hrdinové mizí a místo nich se objevují hrdinové noví. V režii Tomáše Soldána účinkují herci Kristýna Krajíčková, Ladislav Kolář, Olga Kaštická-Zimmermannová, Milan Holenda, Ivan Dejmal a mnozí další.

Ponořte se do historie hanácké metropole na stránkách www.ostrovolomouc.cz!

autoři: Tomáš Soldán , mid
Spustit audio

Související