Projekt Trienále ukáže to nejlepší ze současného středoevropského moderního umění. Začíná ve čtvrtek

24. červen 2021

Centrem současné středoevropské kultury se na více než půl roku stane Olomouc. Díky projektu Trienále, který ode dneška pořádá Muzeum umění. Ukáže díla několika desítek umělců z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí.

Trienále

Patří to opravdu k milníkům, protože bychom rádi tuto akci každé tři roky opakovali. Je to velký mezinárodní projekt, na kterém se podílí mnoho umělců z celé střední Evropy,“ vysvětluje význam akce ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Lidské vidění světa je podle mě pořád něčím nesmírně inspirativním, k čemu bychom měli směrovat. Je to opravdu radost Imaginace. Druhá rovina je město, Olomouc je historické univerzitní, kulturní, na druhé straně armádní, nemá žádný těžký průmysl, všichni se obracíme ke kultuře. Opravdu je to obraz střední Evropy tak, jak ji chápeme, nebo s ní chceme do budoucna pracovat,“ dodává hlavní kurátorka Barbora Kundračíková

Důležitou roli bude mít v následujících dnech a měsících lektorský program, který má na starosti Marek Šobáň. „Úvodní doprovodný program začíná už v pátek. Na tomto programu spolupracovali hudebníci Marek Keprt, Tomáš Hanzlík a pedagogové z univerzity Palackého. Vznikly tři skladby, které přímo na konkrétních místech v Olomouci diváci uslyší. Zmíním také to, že jsme se s kolegy také snažili oživit proluku, tedy místo, kde by v budoucnu mělo stát nové muzeum,“ přiblížil Šobáň.

Přímo v expozici muzea moderního umění vystavují tři desítky umělců. Každý z více než třiceti autorů přináší zároveň i vlastní příběh představí se například český výtvarník a spisovatel Pavel Büchler, Anna Witt z Rakouska i jedna z hlavních osobností trienále - průkopník počítačového umění Polsku Jan Pamula. Projekt Trienále se od září rozšíří i do dalších evropských měst. Skončí na začátku příštího roku. Podrobný program najdou zájemci na webu Muzea umění v Olomouci.

autor: bam
Spustit audio