Promítačky i amfiteátr v chrudimském letním kině zůstanou

11. duben 2018 13:30

Letitý spor o chrudimské letní kino ukončil kompromis. Původní plán radnice počítal s razantní přestavbou areálu - včetně zbourání promítací plochy, kabin nebo celého původního hlediště.

To se ale nelíbilo spolku, který kino provozuje. A také lidem, kteří se podepsali pod petici za zachování areálu. Teď si zástupci obou stran symbolicky podali ruce. Letní kino se sice změní, ale zůstane zachované. To je hlavní výsledek jednání mezi oběma tábory.

Radnice areál přestaví, ale zachová

„Pevné plátno zůstává. Zůstává i pevné jeviště, byť bude mít jinou podobu, aby se na něj daly stavět konstrukce. Zůstává i sesvahované hlediště,“ říká místostarosta Chrudimi za ODS Jan Čechlovský.

Sdružení MaChr se tak podařilo prosadit nejdůležitější prvky, které požadovalo. Předseda spolku Richard Herbst je spokojený. „Jsem šťastný, že jsme se dostali až sem, zhruba po šesti letech. Dospěli jsme k závěru, že představa o tom, jak by prostor za muzeem mohl vypadat v budoucnu, se sjednotila.“

Richard Herbst ze sdružení MaChr v letním kině v Chrudimi

I přes drobné problémy podle Richarda Herbsta provoz kina ohrožený není. „Šetříme každou korunu, protože zvuk, který tam máme půjčený, možná zmizí a budeme shánět nový. To je ještě jedna věc, která nám sedí za krkem. Promítačka tam je.“

Prašný plácek se osvědčil. Za rok by se tam letní kino mohlo vrátit

Když je hezky, do letního kina každý večer přijde přibližně tisíc lidí

Milovníci filmů si v létě přišli na své. Letní kina promítala v Chrudimi, Hlinsku nebo Heřmanově Městci. Promítalo se i v Pardubicích, kde vzniklo letní kino v roce 2006 a od té doby se stalo fenoménem.

A promítání zatím nemůžou narušit ani stavební práce. Domluvené body totiž nejdřív dostanou na stůl architekti, aby zpracovali studii, která bude přijatelná pro obě strany.

„Předpokládáme, že do řekněme října letošního roku by ta studie mohla být hotová a poté postoupíme v dalších stupních projektování,“ odhaduje starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK-ED). Samotná přestavba kina tak začne nejdřív příští rok.

Spustit audio