Prostějov bude mít místo lázeňského komplexu dům pro seniory

15. září 2016

Prostějov po letech ukončil spor se stavební firmou, se kterou se přetahoval o pozemky. Nechá ji na nich postavit dům pro seniory.

Pyrrhovo vítězství si podle opozice připsala na svůj účet prostějovská radnice, když urovnala roky trvající spor se stavební firmou. Ta si od města kdysi koupila pozemky s tím, že na nich postaví lázeňský komplex.

To se ale nestalo a město nakonec firmu třikrát zažalovalo. Po dlouhých jednáních se strany dohodly. Pozemky dostane jiná společnost za stejnou cenu a původní investor zaplatí mnohem nižší pokutu.

„Argument, že je to ze dvou cest ta lepší, prostě neobstojí. Nejdřív měli vyjasnit vlastnické vztahy. To znamená vysoudit, aby soud rozhodl, jak to vlastně je,“ vysvětluje Petr Ošťádal z Prostějova, který se snažil zastupitele přesvědčit, aby změnu investora nepodpořili. Stavební firma, která v roce 2007 pozemky od města koupila, podle něj z celé situace vyvázla příliš výhodně.

„Za nás je to ta nejlepší dohoda, z těch špatných,“ reaguje advokát stavební firmy Zdeněk Joukl. A dodává: „My jsme rádi, že to takto dobře dopadlo. To znamená, že s těmi pozemky se bude moci nakládat. Už jsme to chtěli před dvěma lety. Město dostane dva a půl miliónu korun, což není málo,“ myslí si. Původně ale stavební společnosti hrozila dvojnásobná pokuta.

„Než se soudit dva, tři nebo pět let, tak je lepší se dohodnout. A my jsme samozřejmě udělali ústupek. Smluvní pokutu jsme vypočítávali z částky, kdy jsme k soudu žalobu podávali na uzavření smlouvy. Ta smluvní pokuta v tu chvíli činila pět miliónu korun,“ vysvětluje náměstek primátorky Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Prostějovská radnice tak naopak o dva a půl milionu korun přijde. Na pozemcích by měla firma nově postavit domov pro seniory.

autor: tas
Spustit audio