Prostějov chce dát každé městské části milion korun. Mohly by financovat projekty, které radnice přehlíží

14. listopad 2016

Prostějovská radnice přišla s návrhem, že dá menším městským obvodům ročně milion korun na drobné investice. Nápad přišel poté, co místní část Vrahovice otevřela otázku odtržení od města.

Právě někteří Vrahovičtí ale novou nabídku města kritizují. Považují ji za záplatu pro nespokojené obyvatele městských částí. Jako samostatná obec by totiž třeba právě Vrahovice hospodařily s 33 miliony.

Úprava chodníků před vjezdy domů, koupě laviček nebo nové zábradlí před místní školou můžou být v budoucnu projekty, které si místní části Prostějova zaplatí samy. Radnice jim totiž chce dát k dispozici milion korun.

„Každý ten osadní výbor dostane k dispozici milion korun. Jsou akce, které jsou v rozpočtu města, ale ne všechny se dostanou takzvaně nad čáru. Z těch akcí, které jsou pod čarou nebo z těch akcí, které se do rozpočtu nedostaly, si mohou ty osadní výbory vybrat ty, které považují za důležité. K tomu budou mít ten svůj milion,“ vysvětluje sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková. Nápad z města přišel rok poté, co někteří obyvatelé Vrahovic, největší prostějovské místní části, přišli s nápadem na odtržení.

„Pokud by byly Vrahovice samostatnou obcí, tak by hospodařily ročně s 33 miliony korun. To je částka, kterou vypočítalo ministerstvo financí podle počtu obyvatel a podle dalších ukazatelů,“ vysvětluje Martin Hájek, který se za větší samostatnost místních částí bojuje.

Milion korun podle něj není dostatečný. „Myslím si, že nějaké drobné záležitosti typu laviček, odpadkových košů a nějakých drobných úprav se z toho dají pokrýt, ale jsou to jen takové drobnosti,“ říká Martin Hájek.

Kritizuje také to, že o použití peněz budou rozhodovat osadní výbory. Jejich členy volí rada města.

„Jsou to lidé, kteří jsou ochotni pracovat nad rámec svých běžných pracovních povinností. Nevím, jak dalece v které části ti lidi spolupracují, nebo nespolupracují. Ty osadní výbory fungují už několik let, takže všichni občané by to měli vědět,“ reaguje primátorka.

autor: tas
Spustit audio