Prostějov dnes nejspíš rozhodne o osudu jezdeckých kasáren. Vedení města trvá na demolici

2. listopad 2015

Dnešní zasedání prostějovského zastupitelstva může definitivně zpečetit osud historické budovy místních Jezdeckých kasáren. Za jejich zachování bojují aktivisté i opozice. Vedení radnice chce ale budovu zbourat. Její oprava by prý byla příliš nákladná. Místo kasáren mají stát tři domy se sociálními byty.

„Je to velice nehospodárné, ta rekonstrukce. Město si chce celý ten areál nechat pro své potřeby, hlavně pro výstavbu domů sociálního charakteru, pro staré lidi, komunitní domy a podobně,“ popisuje plány radnice sociálnědemokratický náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Budovu chce město zbourat a na jejím místě postavit tři jiné, moderní. Proti tomu ale protestují někteří obyvatelé i opozice.

„Na mě to působí dojmem, že se zvýrazňuje aspekt „ušetřím – neušetřím“, jenomže trend ve světě je trošku jiný,“ reaguje opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP09. Opozice se snaží prosadit jinou variantu než demolici. Také by v budově ráda viděla sociální byty nebo třeba lůžka pro nemocné. To ale město odmítá.

„Ten objekt, který bychom měli realizovat, kdybychom to chtěli přestavět na ty komunitní domy nebo domovy důchodců, tak je to dispozičně nevhodné. Jsou to pokoje, které nejdou jednoduše rozdělit na byty, které musí vyhovovat vyhlášce,“ dodává Fišer s tím, že na dnešním zasedání navrhne demolici kasáren. Opozice se bude snažit vyvolat ještě naposledy diskuzi.

„Je potřeba udělat to, co bylo naplánováno, to znamená tu budovu zakonzervovat a skutečně, seriózně a vážně prodiskutovat všechna pro a proti pro jednotlivá řešení. Zatím to byla spíš taková zákopová válka jedné i druhé strany a v podstatě se obě strany na nějakém argumentačním fóru nesešli a to je špatně,“ říká Matyášek.

Zastupitelstvo zasedá ve tři hodiny odpoledne.

autor: tas
Spustit audio