Prostějov hledá cesty, jak zmírnit dopravu ve městě. Rozjíždí projekt sdílených kol

3. říjen 2018

Sdílená kola jsou služba, která si na celém světě získává stále větší popularitu. K dispozici jsou už například v Olomouci, zanedlouho se jich dočká i Prostějov. Rozmístění kol, které je možné si za mírný poplatek vypůjčit, do ulic je jedním z plánů radnice, jak ulevit městu od frekventované dopravy. Podle ankety by Prostějované takovou službu uvítali.

„Taková sdílená kola by lidé v Prostějově určit využili,“ myslí si paní Jana. Nápad zavést v Prostějově takzvaná sdílená kola se jí líbí, nejprve by podle ní ale město mělo vyřešit některé chybějící cyklostezky.

Možnost nasednout u vlakového nádraží na kolo by přivítala i Františka Svozilová, která do Prostějova dojíždí: „V zahraničí to tak mají hodně zařízené a myslím si, že je to dobrá věc. Umím si to představit.“

Prostějov se službou do budoucna počítá jako s možností, jak ulevit dopravě. „Ten systém, nebo nápad spočívá v tom, abych to řekla zjednodušeně, že si dotyčný může zapůjčit na určitém místě ve městě kolo, přepravit se za nějaký poplatek na místo, kam se potřebuje dostat, a tam zase to kolo odloží, uzamkne,“ vysvětluje princip mluvčí města Jana Gáborová.

Cyklistika tu má tradici

Radnice na svých webových stránkách už dříve zveřejnila anketu. „Z té ankety vyplynulo, že by o to zájem byl. Druhá věc je potom stanovit ty trasy a ta jednotlivá místa, odkud by se kola půjčovala a kam by se zase vracela,“ dodává mluvčí a připomíná, že cyklistika má ve městě velkou tradici: „Město Prostějov bylo dokonce svého času nazýváno ‚malá Šanghaj‘ nebo ‚malý Vietnam‘, protože se tady pohybovalo opravdu obrovské množství cyklistů, možná víc než motorových vozidel.“

Projekt sdílených kol už několik let funguje například v Olomouci. „Charakteristická růžová kola získala v Olomouci pozitivní odezvu a my jsme přesvědčeni, že i do budoucna, ať už v jakékoliv podobě, v Olomouci bude,“ uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá s tím, že aktuálně město hledá způsob, jak bude služba v jeho ulicích dál fungovat.

autor: tas
Spustit audio