Prostějov jedná o úpravě bývalého židovského hřbitova. Chce pietnímu místu vrátit důstojnost

7. prosinec 2017

Jednání o budoucí podobě bývalého židovského hřbitova v Prostějově včera odpoledne nepřineslo konkrétní řešení. Vedení radnice se s židovskými organizacemi sešlo poprvé za účasti mediátora Vladimíra Špidly. Expremiér do vleklého sporu vstoupil jako prostředník letos v únoru.

„Účastníci jednání vyjádřili zájem o důstojné úpravy a pietní přístup k prostoru kulturní památky židovského hřbitova, který se nachází v sousedství reálného gymnázia a základní školy města Prostějova a částečně zasahuje do jeho budovy,“ přečetla primátorka Alena Rašková z ČSSD závěry 3,5hodinového jednání. Jsou velmi obecné.

Strany se shodly na tom, že je potřeba bývalý židovský hřbitov upravit. Radnice také potvrdila, že při opravách inženýrských sítí bude židovské organizace o pracích informovat. Na pohřebišti totiž dodnes leží ostatky více než 2 tisíc židovských obyvatel. „Bude včas informována Federace židovských obcí a nadace Kolel Damesek Eliezer s cílem utvořit dohodu, jak přistupovat ke stavebním pracím,“ uvedla primátorka Rašková.

Strany se sešly za účasti prostředníka Vladimíra Špindly vůbec poprvé. Ačkoliv schůzka žádné konkrétní řešení nepřinesla, hodnotí ji expremiér pozitivně: „Myslím, že se to dá charakterizovat jako pokrok.“

Podobně to vidí i předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. „Bylo důležité, že tady zazněly připomínky zástupců školy, které jsme mohly slyšet naživo poprvé,“ komentuje.

Také zástupce americké židovské nadace Tomáš Jelínek odcházel z prostějovské radnice spokojený. „Pro nás bylo velmi cenné, co zaznělo jak od zástupců města, tak od zástupců školy, že si uvědomují význam, který židovská komunita dává místu posledního odpočinku. To jsou věci, které jsme dřív neměli možnost si říct takhle napřímo,“ říká Jelínek.

Po Novém roce se zúčastněné strany znovu sejdou, tentokrát už nad konkrétními návrhy, jak by mělo pietní místo vypadat.

autor: mot
Spustit audio