Prostějov nemusí vracet Držovicím 10 milionů korun

21. květen 2011

Prostějovský soud v pátek zamítl žalobu Držovic, kvůli vyrovnání po odtržení obce od města. Vůbec se však nezabýval podstatou sporu, nárok neuznal z právních důvodů a kvůli promlčení. Držovice po městu jako vyrovnání žádaly 9,6 milionu, Prostějov byl ochoten dát obci jen 2,9 milionu.

Promlčecí lhůta však trvala 2 roky, a věc byla promlčena. Držovice po Prostějovu požadovaly 5 a půl milionu korun za daně, které město ve druhé polovině roku 2007 na Držovice pobíralo, a nechalo si je. Druhou část žaloby, kde Držovice chtěly další více než 4 miliony jako majetkové vyrovnání, soud zamítl s odůvodněním, že v tomto případě není takzvaný naléhavý právní zájem.

Advokátka Držovic Jana Hamplová prohlásila, že obec doplatila na nedokonalé zákony, ve kterých nebyly přesně stanoveny lhůty a pravidla. Zástupkyně města Olga Kaplová přiznala, že rozhodnutí je pro ni velkým, i když pozitivním překvapením.

Obyvatelé Držovic, někdejší místní části Prostějova, rozhodli v referendu o odtržení v prosinci 2004. Samostatnou obcí se staly Držovice v polovině roku 2006. Od města získaly majetek v hodnotě zhruba 80 milionů korun. Později si nechaly zpracovat zprávu znalců, ze které vyplynulo, že je Prostějov na majetku a daních poškodil o 10 milionů korun, především z daňových výnosů nebo zisků z akcií.

autor: kor
Spustit audio