Prostějov po letech zdraží nájemné v městských bytech. Podmínky změní u víc než tisícovky smluv

4. červen 2017

Prostějov několik let držel ceny městských bytů nízko. Teď si radnice vše přepočítala a ceny bude zvyšovat. Ale jen někde. Výjimku dostanou nájemníci přímo v centru města. Jejich byty mají vysoké stropy a tím pádem i náklady. Přesto se změna týká více než tisíce bytů. Město si od toho slibuje miliony do pokladny.

„Všechno chtějí zdražovat, ale stav toto domu je neúnosný. Město do toho neinvestuje, každý si to musí opravovat na vlastní náklady, a ještě chtějí zdražovat. Dům není ani zateplený,“ říká jedna z domovnic u bytového domu „Parlament“ v Jezdecké ulici.

Město zvedne cenu bytů o dvacet procent. „Jak vypočítala domovní správa, mělo by to navýšení přinést do rozpočtu 4,3 miliony korun za rok,“ uvedl po posledním jednání rady města náměstek primátorky Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Zdražování se týká více než tisíce bytů. Výjimku dostanou jen byty v centru, které mají nad 100 metrů čtverečních.

„Byty nad sto metrů čtverečních, kterých tady máme 44, jsou na náměstí. Jsou to rozlehlé byty, mají vysoké stropy a jsou tam vysoké náklady na vytápění. Takže tam nájmy zůstanou stejné,“ říká Pospíšil.

Podle něj zůstane městské nájemné i po zdražení levnější než tržní. Pronájem bytů v Prostějově se podle něj pohybuje mezi 100 a 130 korunami za metr čtvereční.

To potvrzuje i Dagmar Goeblová z jedné z prostějovských realitních kanceláří: „Různí se to podle toho, jestli je to cihlový byt a také podle toho, jak ten byt vypadá. Jestli je po rekonstrukci nebo je částečně opotřebený. Také záleží, v jakém stavu ty městské byty jsou.“

O konečné výši nájemného rozhodnou v polovině června zastupitelé.

autor: tas
Spustit audio