Prostějov pokácí vzrostlé javory v jedné z ulic. Místním už dlouhá léta komplikují život

14. únor 2016

Prostějov po letech vyslyší petici obyvatel Krasické ulice za pokácení aleje javorů jasanolistých. Ze stromů padá listí a především semena, která klíčí v zahradách okolních domů, ucpávají okapy a kanály. Podle zahradního architekta byla chyba je v ulici před mnoha lety vysadit. Do městské zástavby se totiž nehodí.

„Každý týden, aby člověk zametal. Za týden mám dvě plné popelnice. Tam to ani dávat nemůžeme. Na tento odpad je jedna popelnice jednou za čtrnáct dní. Takže to musíme dávat do pytlů a odvážet to na sběrný dvůr,“ popisuje Marcela Nováková, které roste jeden z javorů přímo před rodinným domem.

Když začnou padat semena, musí kontrolovat trávník a klíčící rostliny vyrýpnout. Odpad ze stromů rodině navíc ucpává i kanály.

„Je toho plná střecha. Odpadní kanálky máme věčně ucpané, když prší. Musí se to pořád čistit. Nesmí se na to zapomenout, protože potom to rupne a valí to ven. Pořád je s tím práce,“ stěžuje si.

Její slova potvrzuje i František Klimeš, jeden z tvůrců petice pro pokácení javorů: „Stěžovali jsme si patnáct let. My jsme chtěli nahradit současnou výsadbu, která toto způsobuje, jiným typem stromů, který nebude omezovat praktickou část života obyvatel této části.“

Javory, které se město Prostějov rozhodlo pokácet kvůli stížnostem občanů

Radnice teď o kácení stromů podle náměstkyně Ivany Hemerkové z hnutí PéVéčko rozhodla: „Javory budou odstraněny a budou okamžitě vyměněny za sloupovité duby.“

Podle zahradního architekta Karla Robenka, který se mimo jiné staral i o javory jasanolisté v olomouckých parcích, je škoda vzrostlé stromy kácet. Problémy lidí ale chápe.

„To každý listnatý strom na podzim opadá. Tam je nutno, aby se o to postaral správce zeleně. Existují pojízdné vysavače, takže vysát listí. Myslím, že to nebyla správná volba tam ty javory vysadit. Javory jasanolisté jsou stromy, které do alejového stromořadí nepatří,“ říká.

Kácet chce město na podzim.

Javory, které se město Prostějov rozhodlo pokácet kvůli stížnostem občanů
autor: tas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.