Prostějov pošle fotbalovému klubu 20 milionů korun na rekonstrukci stadionu

13. červen 2023 15:22

Prostějovská radnice poskytne sportovnímu spolku 1. SK Prostějov dotaci 20 milionů korun na první etapu dlouho plánované rekonstrukce fotbalového stadionu Za Místním nádražím, která si vyžádá 62 milionů korun. Dotaci v úterý schválilo prostějovské zastupitelstvo.

Bezmála 70 procent nákladů na první část rekonstrukce, která začne letos, pokryje finanční příspěvek Národní sportovní agentury. Místní fotbalový klub 1. SK Prostějov nyní na stadionu hraje druhou ligu.

Projekt rekonstrukce fotbalového stadionu zahrnuje instalaci nového travníku, vybudování drenážního systému, závlahy a vyhřívání, instalaci osvětlení hrací plochy a novou tribunu pro diváky. Spolek má zpracovánu kompletní dokumentaci investiční akce, proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavebních prací a byla uzavřena smlouva o dílo se zhotovitelem,“ stojí ve zprávě pro zastupitele. Modernizace bude rozdělena nejméně do dvou etap a stát má celkem zhruba 200 milionů korun. Stadion, na kterém nyní atraktivní fotbalová utkání sleduje zhruba 1400 diváků, bude mít poté kapacitu 4500 míst.,

Je to ostuda nejen pro fotbalový klub, ale i pro město.
Primátor Prostějova František Jura o stávající podobě stadionu

Podle prostějovského primátora Františka Jury (ANO), který je předsedou fotbalového klubu 1. SK Prostějov, si město i fotbalisté nový stadion zaslouží, jelikož nynější areál je na úrovni vesnického stadionu. Je to ostuda nejen pro fotbalový klub, ale i pro město,“ podotkl Jura. Radní investici do rekonstrukce stadionu zdůvodnili chystaným zpřísněním technických parametrů fotbalových stadionů, na kterých kluby hrají druhou ligu. Díky modernizaci by stadion v Prostějově mohl výhledově splňovat i kritéria pro první ligu.

Také opoziční zastupitel František Švec (Na rovinu!) míní, že Prostějov by měl mít modernější fotbalový stadion. Město podle něj musí podobnou energii věnovat také přípravě stavby nového plaveckého areálu, který obyvatelům Prostějova citelně chybí. Opoziční zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!) se pozastavil nad tím, že zatímco město bez mrknutí oka“ vyčlení na opravu fotbalového stadionu 20 milionů korun, tak se zastupitelé naopak museli dohadovat o rozdělení několika desítek tisíc korun určených na sociální oblast.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio