Prostějov postupoval nezákonně, když neodpověděl patnáctiletému chlapci kvůli věku

21. srpen 2015

Patnáctiletý Jakub Čech vyhrál bitvu s prostějovským magistrátem. Žádal informace, kvůli údajně nízkému věku mu je ale město odmítlo poskytnout. Místo toho úředníci napsali jeho rodičům. Krajský úřad teď rozhodl, že Prostějov musí Jakubovi odpovědět

„Krajský úřad mi zaslal rozhodnutí o vyřízení mojí stížnosti. V podstatě porušili zákon, když mě do 15 dnů neinformovali o tom, jak s mojí žádostí naložili,“ shrnuje stručně Jakub Čech rozhodnutí krajského úřadu.

K tomu si stěžoval poté, co mu prostějovský magistrát neodpověděl na žádost o informace. Úředníci ho ale obešli a raději napsali dopis jeho rodičům.

„Ačkoliv režim poskytování informací upravuje specifický zákon o svobodném přístupu k informacím, je třeba respektovat i jiné právní předpisy, které upravují například svéprávnost fyzických osob a jejich zletilost,“ vysvětluje postup města jeho mluvčí Jana Gáborová.

Nahlédnout chtěl Jakub do smlouvy mezi městem a externím advokátem. A zajímaly ho také pracovní povinnosti zaměstnance na nově vytvořeném místě mediálního referenta.

„Magistrát města Prostějova řeší každý den celou řadu různorodých správních řízení a často i mnohem závažnějšího a významnějšího charakteru než byla zmiňovaná žádost nezletilého,“ vysvětluje Gáborová. Podle krajského úřadu ale podobný postup odporuje zákonu a město musí vše napravit.

„Statutární město Prostějov musí do 15 dnů od doručení našeho rozhodnutí buď informace poskytnout, nebo vydat rozhodnutí, který poskytnutí informace odmítne. V případě, že město neposkytne informace, má žadatel možnost bránit se podáním odvolání,“ vysvětluje mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová s tím, že případné odvolání by opět řešil kraj.

„Pokud mi město zamítne poskytnout informace, tak si to jejich stanovisko prostuduji a pokud si budu opět myslet, že se jedná o nezákonný postup, tak se opět odvolám ke krajskému úřadu,“ dodává Jakub Čech s tím, že by byl raději, kdyby mu město informace dalo.

autor: tas
Spustit audio